Kolínská nemocnice přebere kutnohorskou

15. 10. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Omezit provoz zřejmě bude muset nemocnice v Kutné Hoře. Vyplynulo to z pondělního jednání krajských zastupitelů, kteří nakonec odsouhlasili nabytí nemovitostí v areálu kutnohorské nemocnice patřící nyní městu do majetku kraje.


To ovšem pouze v případě, že se smlouvami o převodu nemocnice budou souhlasit také kutnohorští zastupitelé. Ti by dokumenty, podle informací starosty města Ivo Šalátka, měli projednat ještě na říjnovém zasedání.

V případě kladného stanoviska místní samosprávy by tak nemocnice mohla připadnout kraji již s prvním dnem příštího roku. „Nemám žádné signály, že by zastupitelé chtěli své rozhodnutí ještě změnit,“ poznamenal k aktuální politické vůli samosprávy Šalátek.

A jiný postup si podle svých vyjádření nedovedou představit ani hejtman David Rath a jeho náměstek pro oblast zdravotnictví Zdeněk Seidl (oba ČSSD).

Jednak již vše s představiteli města předjednali a jednak jsou oba přesvědčeni, že převod na kraj je jediným řešením, jež nemocnici může zachránit před zavřením. A to podle jejich vyjádření jak z ekonomických, tak i z personálních důvodů.

Dostane-li se kutnohorská nemocnice pod křídla kraje, nebude změna vlastníka jedinou novinkou. Provozovatelskou firmu města vystřídá nemocnice v Kolíně, pod niž má být špitál v Kutné Hoře prozatím začleněn.

Kolínští mají podle představ představitelů kraje vypomoci se vším - a to včetně zajištění dostatku kvalifikovaných pracovníků. „Jednání o realizaci převodu kutnohorské nemocnice do ON Kolín, a.s., NSK v současné době probíhají. Podle posledních informací by převod měl být uskutečněn pravděpodobně na přelomu roku.

K datu převodu se provozovatelem kutnohorské nemocnice stane ON Kolín, a.s. NSK, což bude mimo jiné znamenat, že uzavřeme pracovní smlouvy se stávajícími zaměstnanci kutnohorské nemocnice,“ uvedl v této souvislosti ředitel kolínské nemocnice Petr Chudomel.

Z Rathových slov nicméně vyplynulo, že rozsah fungování kutnohorské nemocnice se tak jako tak bude omezovat. Za stěžejní považuje hejtman zajištění ambulantní péče a chodu základních nemocničních oddělení; některá lůžková oddělení ovšem, jak vyplynulo z vyjádření náměstka Seidla a hejtmana, zřejmě zachována nezůstanou.

Součástí kolínské nemocnice by ale nemocnice v Kutné Hoře neměla zůstat na věky. Časem by zřejmě opět získala samostatnost a stala by se šestou nemocnicí provozovanou krajem.

Rozhodnutí krajských politiků se však neobešlo bez tradičně tvrdých slovních výměn. Političtí oponenti sociálních demokratů totiž vedení kraje varují, že převzetí kutnohorské nemocnice může mít neblahý dopad. „Je to velkým rizikem pro krajský rozpočet, může to rozkolísat i hospodaření kolínské nemocnice,“ varoval před hlasováním zastupitelů Ivo Rubík (ODS).

„Já se s převzetím neztotožňuji, vy máte opačné stanovisko - tohoto hazardu se dopustit chcete,“ obrátil se na Ratha. Ten ale reagoval podle hesla, že nejlepší obrana je útok. „Do nynějších problémů se kutnohorská nemocnice nedostala zčista jasna,“ odpověděl.

„Jsou za to spoluzodpovědní vaši spolustraníci z ODS, kteří dlouhodobě stojí v čele kutnohorské radnice,“ prohlásil s dodatkem, že občanští demokraté by měli být nynějšímu vedení kraje, které jim „trhá trn z paty“, naopak vděční.

Pro převod nemocnice na kraj však plédují paradoxně právě mnozí kutnohorští občanští demokraté. Starosta města Ivo Šalátek (ODS) například opakovaně varuje, že městský rozpočet zdaleka nemá na samostatné provozování nemocničního zařízení potřebné finanční prostředky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?