Kolínská nemocnice připravuje rekonstrukci za 600 milionů korun

15. 5. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Projekt je rozdělen na dvě etapy. První počítá s výstavbou nového pavilonu, v němž budou mimo jiné ambulance nebo lůžková oddělení operačních oborů. Náklady se odhadují na 330 milionů korun, z toho polovinu zaplatí z úvěru nemocnice a polovinu kraj...


Oblastní nemocnice Kolín by se měla do poloviny roku 2011 přeměnit v moderní zdravotnické zařízení. Počítá s tím projekt rozsáhlé přestavby za zhruba 600 milionů korun. Cílem rekonstrukce je zajistit pacientům i personálu odpovídající komfort, řekl novinářům středočeský hejtman David Rath.

„Získají (pacienti) moderní provoz nemocnice, kde by je měly přivítat jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením - sprchou, záchodem. Zdravotnický personál dostane kvalitní místo k výkonu své profese a lidem se tady bude důstojně stonat,“ dodal. Mnohé provozy nemocnice podle něj fungují v nedůstojných prostorech, některé pokoje jsou i šestilůžkové.

Projekt je rozdělen na dvě etapy. První počítá s výstavbou nového pavilonu, v němž budou mimo jiné ambulance nebo lůžková oddělení operačních oborů. Náklady se odhadují na 330 milionů korun, z toho polovinu zaplatí z úvěru nemocnice a polovinu kraj. Pokud zastupitelstvo 25. května záměr schválí, vypíše se soutěž na dodavatele a stavět by se mohlo začít v září. Hotovo má být do 16 měsíců.

V současnosti už se připravuje druhá etapa, jejíž součástí bude rekonstrukce původního funkcionalistického pavilonu prvorepublikové nemocnice, přestavba pavilonu E na gerontocentrum a oprava fasády ředitelství. Náklady by mohla pokrýt evropská dotace, žádost o ni se už připravuje.

Podle ředitele nemocnice Petra Chudomela proběhne rekonstrukce za plného provozu. „S omezením péče nepočítáme,“ dodal. Modernizace podle něj nepřinese zvýšení počtu lůžek.

Rekonstrukci nemocnice plánovalo i minulé vedení nemocnice, měla stát asi 250 milionů korun. Počítalo mimo jiné s demolicí zmíněného fukcionalistického pavilonu. Nové vedení Středočeského kraje ale původní projekt zastavilo a připravilo nový.

Kraj investuje do modernizací svých nemocnic stovky milionů korun, některé rekonstrukce začaly už za předchozího vedení hejtmanství. Například celkové náklady na modernizaci kladenské nemocnice se odhadují na 1,2 miliardy korun, opravy nemocnice v Příbrami budou stát kolem půl miliardy Kč.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?