Kolínská nemocnice se chce transformovat na akciovou společnost

18. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kolínská nemocnice se chce ještě letos transformovat z příspěvkové organizace na akciovou společnost. Změnu právní formy zdravotnického zařízení podporuje i jeho zřizovatel - Středočeský kraj...


KOLÍN - Počítá s ní proto i krajská koncepce zdravotnictví, kterou ve středu projednají krajští zastupitelé, řekl ředitel kolínské nemocnice Luděk Rubáš.

„Změna je nezbytná hlavně proto, že právní a ekonomické prostředí příspěvkové organizace je naprosto nesrozumitelné a nevhodné pro dobře hospodařící nemocnici a nemá analog v zákonodárství Evropské unie,“ dodal Rubáš.

Optimálním by podle něj bylo, kdyby akciová společnost Oblastní nemocnice Kolín vznikla k 1. červenci letošního roku.

Stoprocentním majitelem nemocnice zůstane kraj a o pravidlech jejího hospodaření rozhodnou krajští zastupitelé. Příspěvková organizace je vhodná pro subjekty, které od zřizovatele dostávají pravidelný příspěvek na provoz.

„Nechceme být odkázáni na takové prostředky, které by záplatovaly naše hospodaření,“ konstatoval Rubáš.

Obavy z možného zneužití postavení akciové společnosti nemá. Kraj má podle něj dostatek nástrojů, aby případným machinacím s majetkem nemocnice zabránil.

Na kraji také bude, zda se například v budoucnosti rozhodne formou navýšení základního jmění pustit do svých akciových společností nějakého strategického partnera. „Ale to není součást záměru,“ ujistil Rubáš.

Na akciové společnosti by se podle něj měly přeměnit pouze nemocnice s vyrovnaným hospodařením. V rámci transformacepřevezmou od příspěvkové organizace veškeré závazky, pohledávky, smlouvy, zaměstnance i smlouvy se zdravotními pojišťovnami, řekl Rubáš. Žádná zbytková příspěvková organizace by vzniknout neměla.

Oblastní nemocnice Kolín bude bude podle krajské koncepce pilířem a garantem poskytování základní péče ve východní části Středočeského kraje. „Měla by hrát dominantní úlohu z hlediska poskytování specializované lůžkové péče,“ popsal Rubáš.

Jedná také spolupráci s řediteli okolních městských nemocnic, například v Čáslavi, Kutné Hoře nebo Městci Králové. Dohodl se s nimi, že nebudou rozvíjet specializované obory, které v Kolíně fungují nebo se připravují.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?