Kolínská nemocnice shání zaměstnance do zařízení v Kutné Hoře

18. 12. 2009 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Oblastní nemocnice Kolín ve čtvrtek otevřela náborovou kancelář pro zájemce o práci v městské nemocnici v Kutné Hoře, kterou bude od ledna provozovat. Potřebuje k tomu rozšířit registraci ke zdravotnickým činnostem.


K žádosti o ni je ale třeba doložit to, že má dostatek personálu. Ne všichni zaměstnanci kutnohorské nemocnice ale chtějí do kolínské přestoupit, zjistila ČTK.

Ředitel kolínské nemocnice Petr Chudomel zaslal zaměstnancům kutnohorského zdravotnického zařízení dopis, v němž je vyzval k tomu, aby se co nejdříve přihlásili v náborové kanceláři.

Bude otevřena ještě v pátek a v sobotu od 09:00 do 15:00. Dopis ČTK zaslali zástupci odborů kutnohorské nemocnice. Stanovisko ředitele kolínské nemocnice ČTK nesehnala.

Pokud se nepodaří zajistit dostatečný počet zaměstnanců z kutnohorské nemocnice, pomohou její chod zajistit jejich kolegové z Kolína, případně jiní zájemci. Pro zaměstnance, kteří předloží své žádosti o přijetí do pracovního poměru do soboty 19. prosince, platí v plném rozsahu dříve učiněné přísliby, píše se v dopise. Znamená to mimo jiné, že jim kolínská nemocnice nabídne nové pracovní smlouvy, ale nebude trvat na tříměsíční zkušební době.

Zřizovatelem Oblastní nemocnice Kolín je Středočeský kraj, který převezme kutnohorskou nemocnici z rozhodnutí městského zastupitelstva. Tento týden už byly schváleny smlouvy o převodu majetku mezi městem a krajem.

Martin Suchánek, jednatel městské obchodní společnosti Nemocnice Kutná Hora, která toto zařízení provozuje, ČTK řekl, že se nyní musí převod dokončit administrativně. Provoz nemocnice to ale nenaruší. „Celý proces musí proběhnout tak, aby pacienti nepoznali nic, maximálně se jim vymění lékař nebo sestřička u lůžka, ale jinak by se jich to vůbec nemělo dotknout,“ dodal.

Kutnohorská nemocnice má podle něj nyní 270 až 300 zaměstnanců. Kolik z nich chce přejít pod kolínské vedení, ale Suchánek neví. „Je to na rozhodnutí každého jednotlivého zaměstnance, jestli se rozhodne ukončit pracovní poměr nebo zůstat,“ dodal. Odchod podle něj oznámil jen primář interny. U ostatních bude záležet na konkrétních nabídkách, uvedl.

Převod nemocnice na Středočeský kraj schválili kutnohorští zastupitelé v červnu. Ukončili tak několikaměsíční diskusi o osudu zdravotnického zařízení, které se dostalo do kritické ekonomické a personální situace.

Podle starosty stál městskou pokladnu provoz nemocnice od roku 2000 už kolem 250 milionů korun. Jen letos jí musí město dát 40 milionů korun; vzalo si kvůli tomu úvěr 30 milionů korun.

Kutnohorskou nemocnici do začátku března provozovala společnost Medistyl-Pharma, která měla také zájem o její koupi. Na začátku roku ale městu nabídl Středočeský kraj, že zdravotnické zařízení převezme. Medistyl-Pharma se kvůli tomu začala obávat o další podnikání v Kutné Hoře a nemocnici městu vrátila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?