Komisař EU je pro zákaz klonování lidí

10. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Komisař EU pro výzkum Philippe Busquin ve čtvrtek uvedl, že je zastáncem celosvětového zákazu klonování člověka...


BRUSEL - Nedávné pozdvižení, které vyvolalo oznámení o narození prvních klonovaných dětí, přimělo Evropskou komisi, aby k otázce zaujala stanovisko. Komisař pro výzkum Philippe Busquin ve čtvrtek potvrdil, že je zastáncem

celosvětového zákazu klonování člověka.

Busquin podpořil francouzsko-německou iniciativu směřující k sepsání konvence zakazující klonování lidských bytostí. Takové klonování už je zakázáno v Chartě základních práv občanů Evropskéunie, ta ale zatím nemá žádnou právní závaznost.

„Reproduktivní klonování lidí je nutné odsoudit nejen ze zřejmých etických důvodů a kvůli sdíleným hodnotám, ale i kvůli tomu, že z vědeckého hlediska jde o neodpovědnou praktiku: zkušenosti se zvířaty ukazují, že klonování má spoustu rizik a úskalí,“ řekl dnes Busquin.

I Japonsko oznámilo, že bude usilovat o zákaz klonování v celosvětovém měřítku. Klonování člověka zakazuje prozatím Dodatkový protokol Evropské konvence o lidských právech a biomedicíně o zákazu klonování lidských bytostí.

Zájem v celém světě vyvolala nedávná oznámení sekty realiánů o tom, že se v USA narodilo první klonované dítě, a pozdější tvrzení příslušnice této sekty Brigitte Boisselierové, že na světě už je druhé klonované dítě, tentokrát narozené v Nizozemsku páru lesbiček.

Tato senzační oznámení oživila debatu o etice klonování lidí; řada oborníků má výhrady ke klonování člověka, je ovšem ochotna pro léčebné či vědecké účely připustit reprodukci jednotlivých orgánů.

Zároveň se objevily spekulace, že sekta pouze zorganizovala velký podvod, který jí má v celosvětovém měřítku zajistit pozornost veřejnosti.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?