Komisař EU zvažuje zákaz kouření v restauracích a barech

22. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Komisař Evropské unie David Byrne chce zavést novou legislativu, která by zakázala kouření v evropských barech a restauracích. Komisař varoval, že zavedení právních kroků proti kuřákům je jen otázka času...


Komisař Evropské unie David Byrne chce zavést novou legislativu, která by zakázala kouření v evropských barech a restauracích. Protikuřácky orientovaný Byrne pochází z Irska, kde bude od příštího roku platit zákaz kouření v hospodách.

„Pracovníci mého úřadu se nyní snaží zjistit, jakým způsobem právně ošetřit tento problém. Budeme na tom pracovat… a doufám, že výsledkem bude nová legislativa,“ uvedl komisař pro server EUpolitix.com.

Byrne varoval, že zavedení právních kroků proti kuřákům je jen otázka času.

Týkala by se případná legislativa také České republiky? To by záleželo pouze na českých zákonodárcích - jakákoliv podobná direktiva Evropské unie musí být totiž přijata legislativními orgány v jednotlivých evropských zemích.

Studie dokládají jasná čísla

Rozhodnutí bruselského komisaře přichází v době, kdy řečtí lékaři zveřejnili výsledky další studie dokazující negativní vliv pasivního kouření.

Výzkumníci zjistili, že riziko srdečních chorob se výrazně zvyšuje i při krátkodobých pobytech v zakouřených místnostech. Pravidelný kontakt s kuřáky v průběhu pěti let zvyšuje riziko onemocnění až o patnáct procent. Výsledky studie byly zveřejněny na začátku září.

„Existují jasné důkazy o negativním dopadu pasivního kouření na lidské zdraví. Je proto třeba přijmout taková opatření, která zabrání tomu, aby nekuřáci byli vystavováni účinkům kouření. Z toho logicky plyne: čím méně kuřáků na veřejnosti, tím lépe,“ uvedl Byrne.

Komisař počítá s tím, že jeho návrh se setká se silnou nevolí řady evropských zemí. „Vím, že tradice a kultura v jednotlivých státech se liší. Vím, že je při hledání různých řešení je třeba respektovat odlišné kulturní tradice. Ale pokud se věc týká tak důležité věci jako je lidské zdraví, je třeba zjistit, do jaké míry lze změnit názor,“ dodal Byrne.

DÁLE ČTĚTE:

Studie: i krátkodobé pasivní kouření má vliv na vznik srdečních chorob

(ivb), www, Zdraví.Euro.cz, 19.9. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?