Komise by měla vybrat, na které operace robotem si lidé připlatí

27. 7. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Komise odborníků by měla začít co nejdříve vybírat, které operace robotem zůstanou hrazené ze zdravotního pojištění a na které si pacienti připlatí. ČTK to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.


Zhruba tři čtvrtiny robotických operací by podle plánu ministra Leoše Hegera (TOP 09) měly být zařazeny mezi nadstandard. S rozšířením nadstandardů se počítá od ledna 2013, podle Sršně ale zatím není jasné, zda mezi nimi už budou operace robotem.

Od letošního ledna si lidé mohou připlatit na lepší oční čočku, lehčí sádru a některá očkování.

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiří Rod ČTK řekl, že úhrady za robotické operace nyní v „ceníku“ nejsou, VZP je tedy nasmlouvává individuálně. Platí stejnou částku všem sedmi nemocnicím, které je dělají. Robotem se operují zhoubné nádory v břišní chirurgii, urologii a gynekologii. Podmínkou je, že nemocnice má lékaře s licencí pro operace robotickým systémem.

Ročně dají pojišťovny za robotické operace zhruba 300 milionů korun. Podle ministra by tři čtvrtiny šly dělat levněji standardním způsobem. Pacienti to prý nepoznají a výsledek je stejný.

„VZP poskytuje na tyto výkony zdravotnickému zařízení určitý finanční limit na celý rok, řádově v desítkách miliónů korun. Při nasmlouvání pro rok 2012 vycházela z doporučení pana ministra,“ uvedl Rod.

Za operační odstranění prostaty platí VZP nemocnicím 136.000 korun, za operační odstranění dělohy 140.000 korun a za odstranění části konečníku zasažené rakovinou 159.000 korun.

Úhrada podle mluvčího zahrnuje veškerou péči poskytnutou pacientovi od přijetí na lůžko až do propuštění z nemocnice domů, tedy náklady za práci lékařů i ostatních zdravotnických pracovníků, za hospitalizaci, robotické nástroje, laparoskopické nástroje, anestezii, léky či laboratorní vyšetření. Pacient nic nedoplácí.

Zdravotnictví spotřebuje za rok kolem 300 miliard, přes 40 miliard platí pacienti. Spoluúčast je 17,2 procenta, do roku 2014 má narůst o pět procent, tedy asi o 13 miliard korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?