Komise doporučila Hegerovi za ředitele Bulovky Petra Zajíce

16. 6. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Z 15 kandidátů na ředitele Fakultní nemocnice Bulovka doporučila dnes výběrová komise ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) ke jmenování Petra Zajíce, bývalého náměstka Městské nemocnice Ostrava. Jméno vítěze má ČTK od dobře informovaného zdroje, který nechce být zveřejněn.


Původně se hlásilo 19 lidí, čtyři odstoupili.

Jméno vítěze odmítl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň ČTK potvrdit. Uvedl jen, že ministr může doporučení komise respektovat, ale také nemusí. Termín pro jmenování ředitele ministr nemá. Dá se předpokládat, že se s ním nejprve bude chtít sejít a vyhodnotit jeho plány s nemocnicí.

Šéf pražské ODS a předseda zdravotní komise pražského magistrátu poslanec Boris Šťastný ČTK řekl, že by byl rád, aby nový ředitel byl jmenován do konce června. Bulovka si letos připomíná kulaté výročí, slavnostně byla otevřena před 80 lety, 21. června 1931.

„Rád bych k tomuto výročí uspořádal tiskovou konferenci, kde už bych nového ředitele představil,“ řekl Šťastný. Uvedl, že jméno vítěze zná, ale podepsal mlčenlivost, takže je zveřejnit nemůže.

Podle zdroje ČTK získali hlasy od členů komise pouze dva kandidáti, z nich vítěz výraznou většinu.
Šťastný věří, že ministr nebude jmenování nového ředitele protahovat a rychle ukončí „bezvládí“, které je v nemocnici po odvolání bývalé ředitelky Kateřiny Toběrné. Jmenováním ředitele může začít proces transformace, Bulovka by měla přejít pod Prahu, zatím ji spravuje ministerstvo zdravotnictví.

„Ten proces chceme urychlit. V plánu investic ministerstva na příští rok je pro Bulovku nula, já udělám všechno pro to, aby město tuto nemocnici získalo, máme to i v programovém prohlášení,“ řekl Šťastný.

Záleží mu prý na tom, aby nemocnice „se postavila na nohy“, byla kvalitní, aby se po určitém odlivu začali pacienti do nemocnice vracet a aby zaměstnanci byli na nemocnici hrdí a byli spokojení. Pokud město Bulovku získá, neměla by se podle Šťastného měnit dosavadní struktura péče, možná by se měla posílit porodnice.

„Nechceme měnit, co funguje, ale musíme investovat peníze,“ řekl. Město vlastní v nemocnici 90 procent pozemků a řadu budov. Investice by se měly podle Šťastného rozdělit do několika let. Jednak půjde o obnovu nemovitého majetku, město o něj musí podle poslance pečovat s péčí řádného hospodáře.

„Pak jsou investice do technologií, vzdělávání, akreditace či hodnocení kvality péče, a tam si město buď bude muset půjčit zřejmě od Evropské investiční a rozvojové banky, nebo, a k tomu já se přikláním, přistoupí k PPP projektu, kdy nemocnice využije peněz soukromého investora,“ uvedl. V každém případě musí Bulovka podle Šťastného i při využití soukromého kapitálu zůstat městskou nemocnicí a být pod přísnou kontrolou města.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?