Komise FDA doporučila ke schválení nový lék proti AIDS

25. 10. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Viread blokuje virový enzym, který je důležitý pro množení viru v buňce. Klinické testy prokázaly, že Viread může snížit hladinu HIV až o 20%...


Ekonom, 25.10.2001

Poradní komise pro antivirové léky amerického Úřadu pro léčiva a potraviny (FDA) doporučila ke schválení nový lék proti AIDS Viread vyrobený farmaceutickou společností Gilead Sciences.

Tvůrcem nového léku je tým z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd vedený Antonínem Holým. Z jeho laboratoře pochází i další lék pro pacienty s AIDS, Vistide, schválený FDA v roce 1996 a vyráběný rovněž firmou Gilead.

Viread blokuje virový enzym, který je důležitý pro množení viru v buňce. Klinické testy prokázaly, že Viread může snížit hladinu HIV až o 20 procent.

Milan Reiniš, který se zabývá léčbou pacientů AIDS, řekl pro internetový magazín Akademon: „Žádný současný lék není schopen zcela eliminovat virus z těla pacienta. Terapie je zatím založena jen na dlouhodobém podávání kombinace různých léků ve vysokých dávkách, takže lze u značné části pacientů infekci dlouhodobě kontrolovat.“ Řešením by byla očkovací látka. „Vakcínu proti HIV budeme mít nejdříve za 5-6 let, reálný odhad je 7-10 let,“ uvedla Margaret Johnstonová z amerického Národního zdravotního institutu. „První vakcíny pravděpodobně nebudou stoprocentně účinné.“ I dílčí účinnost však bude významným pokrokem pro africké země. Aby si mohly vakcínu dovolit, navrhuje Johnstonová, aby Světová banka a další instituce vyhradily 500 milionů až miliardu dolarů na platby farmaceutickým firmám.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?