Komise navrhla 20 korun za recept

19. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Koaliční komise pro stabilizaci zdravotnictví ve čtvrtek skončila svou práci. Navrhla například dvacet korun za recept a dále padesát až sedmdesát korun za den strávený na tak zvaném sociálním lůžku, kdy pacient již nepotřebuje tolik lékařské ošetření, ale spíše sociální služby...


O všech těchto poplatcích budou rozhodovat ale politici. Koalice se má k tomu sejít do 15. ledna příštího roku. Právu to řekla po čtvrtečním večerním zasedání koaliční komise ministryně zdravotnictví Marie Součková.

„S prací komise jsem spokojena. Teď už bude záležet na rozhodnutí politiků. Některé poplatky by mohly být zavedeny od července příštího roku, jiné od roku 2005,“ řekla ministryně.

Na večerním setkání s novináři měla očividně dobrou náladu. Pozvala je na sklenku šampaňského, vánoční cukroví a chlebíčky.

Při neformální besedě pak řekla, že koaliční komise se rovněž dohodla, že peníze, které vyberou zaměstnanecké pojišťovny navíc proti plánu, budou muset dát nemocnicím a platit tak za lůžka stejně jako Všeobecná zdravotní pojišťovna. Zatím platily méně.

Naopak VZP peníze vybrané nad plán může dát na úhradu dluhů, aby zkrátila zpoždění v platbách, a to i ambulancím.

Komise zároveň rozhodla, že zdravotní pojišťovny nebudou smět v příštím roce nasmlouvávat nová zdravotnická zařízení. Znamená to, že by žádné nemělo přibýt a zakonzervuje se tak současný stav.

Opatření mají přispět ke snížení očekávaného velkého deficitu ve zdravotním p

pojištění. Pokud závěry komise koalice schválí, projedná je vláda do konce ledna příštího roku.

Součková ve stabilizaci zdravotnictví věří

Ministryně si od všech opatření slibuje stabilizaci zdravotnictví. Přispět k tomu mají i peníze, které už byly schváleny dříve a které kraje dostávají pro nemocnice, které převzaly od státu s šestimiliardovým dluhem. Do konce letošního roku kraje na tyto dluhy dostanou od státu 2,7 miliardy a dalších 700 miliónů v příštím roce.

Tři miliardy zdravotním pojišťovnám

Zdravotní pojišťovny obdrží tři miliardy. I to by mělo přispět ke stabilizaci zdravotnictví, stejně tak jako vybudování odděleného finančního fondu, ze kterého budou placeni ambulantní specialisté.

Právě ti spolu s lékárníky ale nejsou s postupem stabilizace zdravotnictví spokojeni a již vyhlásili na 6. ledna od 11 do 12 hodin protestní zastavení práce proti tomu, že vláda neřeší problémy ambulantní sféry a lékárníků.

Václav Pergl, Právo, 19.12.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?