Komise představí standardy pro akreditaci zařízení následné péče

16. 12. 2009 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Spojená akreditační komise, která vydává akreditace kvality a bezpečí ve zdravotnictví, dnes představí podmínky nutné pro získání akreditace pro zařízení následné a dlouhodobé péče.


Zájem získat do dvou let akreditaci mají jen asi tři desítky takových zařízení z celkových bezmála 130, které v ČR působí.

Dosud akreditaci získalo pouze pět těchto zařízení. Kontrola Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) přitom letos zjistila různá pochybení v desetině léčeben; podle odborníků je v nich situace ještě mnohem horší.

Standardy vypracované odborníky sledují, jak zdravotnická zařízení zajišťují bezpečnost pacientů.

Celkem 73 standardů se týká zejména bezpečnosti při podávání léků, vyšetření lékařem, výživě pacientů nebo zajištění evakuace všech pacientů v případě potřeby.

Kritériem hodnocení je rovněž dodržování práv klientů. Standardy upravují například jejich nároky na soukromí, hlídají pravidla podávání utišujících léků nebo omezení jejich pohybu; neopomíjejí ani otázky jejich víry.

Pacienti v léčebnách dlouhodobě nemocných i jejich příbuzní si občas stěžují na přístup personálu; o pochybení v jedné z pražských léčeben loni informovala také média. Podle novinářů v ní pacienti strádali, personál o ně dostatečně nejevil zájem a falšoval dokumentaci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?