Komora bere, ale nedává

14. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Časopis, který vydává, je ve své podstatě samooslavný. Za dva tisíce ročně je docela drahý. Komora by měla organizovat postgraduální vzdělávání a garantovat jeho kvalitu, spolupracovat s odbornými společnostmi. To sice dělá, ale jen velmi neohrabaně...


Návrh ODS na zrušení povinného členství v lékařské komoře Davida Ratha natolik rozlítil, že Václava Klause přirovnal ke Gottwaldovi. Lékaři sami by však nepovinné členství vesměs uvítali.

Benešovsko Lékaři především kritizují to, že jim za povinný dvoutisícový roční poplatek České lékařská komora neposkytuje servis, který od ní očekávali. „Je to těžkopádná organizace, která žije sama pro sebe. Časopis, který vydává, je ve své podstatě samooslavný. Za dva tisíce ročně je docela drahý… Komora by měla organizovat postgraduální vzdělávání a garantovat jeho kvalitu, spolupracovat s odbornými společnostmi. To sice dělá, ale jen velmi neohrabaně. Měla by být koordinátorem jednání o politice zdravotního pojištění, místo toho supluje odbory. Není ani ryba, ani rak,“ prohlásil primář gynekologicko - porodnického oddělení benešovské nemocnice Rudolfa a Stefanie. To, že se prezident ČSL David Rath věnuje více odborářské a politické činnosti než profesní, si myslí i ekonomická náměstkyně ředitele nemocnice Jindra Šímová: „Rve se o platy lékařů, ale to by měl nechat odborům. Profesní komora by měla zajistit úroveň a kvalitu oboru. Členství v ní by mělo být prestižní, a proto nepovinné. Takhle to je pouze o penězích - vždyť ročně vybere od lékařů několik desítek milionů korun. Jen z naší nemocnice to dělá 200 tisíc!“ Dokonce ani předseda okresní lékařské komory Josef Stibor není stoupencem povinného členství. „Byl bych raději, kdybych byl předsedou skupiny lidí, kteří jsou v komoře dobrovolně. Všichni do komory přispíváme stejně, ale většina jejích aktivit směřovala do soukromého sektoru. Teprve v poslední době lidi kolem Ratha ukázali na to, že existuje velká skupina lékařů-zaměstnanců, pro které toho komora moc neudělala. Ovšem označit profesora Klause za Gottvalda je strašné a lékařskému stavu to nijak neprospěje. Musím říct, že tato zbytečně bouřlivá reakce zahoupala mou důvěrou k Rathovi i představenstvu komory,“ přiznal Stibor.

Benešovský deník, 14.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?