Komora chce zveřejněnit údaje o tom, který zubní lékař přibírá pacienty

2. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Sehnat zubního lékaře je dnes problém. Česká stomatologická komora proto počítá s tím, že - pokud to zákon umožní - zveřejní seznam stomatologů i s údaji, zda přibírají pacienty...


PRAHA - Sehnat zubního lékaře je problém, zvláště potřebuje-li ošetření malé dítě. Rodiče musejí obvolat ordinace, který stomatolog je vezme. Česká stomatologická komora (ČSK) proto počítá s tím, že - pokud to zákon umožní - zveřejní seznam zubních lékařů i s údaji, zda přibírají pacienty.

Komora chce povinnou registraci u zubaře, aby měly prohlídku dvakrát do roka všechny děti. Po zrušení školních zubních prohlídek jich část z pravidelné péče vypadla.

„Chceme dát lidem informace, aby mohli zubaře snáze najít. V některých regionech už nyní je to velký problém a hrozí v krátké době nedostatek zubařů,“ řekl prezident komory Jiří Pekárek.

Ministerstva zdravotnictví a školství by měla podpořit vzdělávání stomatologů. Zatím toho podle něj mnoho nedělají, a tak se může stát, že fakulty nebudou moci otevírat nové ročníky, protože nebudou mít z čeho jejich drahou výuku platit.

Důležité podle Pekárka rovněž je, aby zubaři za dětskou péči byli dobře placeni. V kolektivních prohlídkách dostanou za dítě sto korun, když přivedou dítě dvakrát do roka rodiče, pět set.

Podle Pekárka se zubaři návrhy na povinnou registraci nesnaží získat klientelu, už nyní mají ordinace přeplněné. „Nám to přinese spíše potíže, jak najít cestu, aby lékaři registrovali, a jak je vzdělat, aby uměli o děti pečovat, protože u nich je nutný

jiný psychologický přístup,“ řekl.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?