Komora jen pro někoho? Bude komora skutečně reprezentativní?

5. 1. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Rád bych se s vámi podělil o osobní zkušenost z jednání vznikajícího výboru pro založení komory nelékařských zdravotnických pracovníků, kterou mají tvořit zástupci všech profesních sdružení. Zkušenost předsedy Profesní a odborové unie zdravotnických pracovníků (POUZP), tedy druhé největší profesní organizace, která sdružuje nelékařské zdravotnické pracovníky. (aktualizováno 25.1.2012 - přidána informace o novém diskuzním fóru)


V úvodu chci zdůraznit, že POUZP vznik profesní komory nelékařských zdravotnických pracovníků podporuje. Její vznik považujeme za významný pro zvýšení vlivu nelékařských zdravotnických pracovníků na své vlastní profese. Spolu s Ústavním soudem se domníváme, že profesní samospráva je významným demokratizačním prvkem a nedílnou součástí občanské společnosti.

Tento cíl však může být naplněn pouze tehdy, bude-li komora demokratickou a skutečně reprezentativní. Když bude zastupovat všechny nelékařské zdravotnické profese, všechny názory i zájmy. Demokratickou a reprezentativní může být však jen tehdy, když bude tyto zásady ctít od první chvíle svého vzniku, vlastně ještě dříve – již při přípravách budoucího vzniku.

Je však nyní tomu skutečně tak?

POUZP považuje za důležité, aby budoucí komora byla od samého počátku připravována všemi profesními sdruženími, a proto jsem již při prvních, dosud neoficiálních zvěstech o možných přípravách vzniku komory kontaktoval prezidentku České asociace sester Danu Juráskovou.

Jako představitelé dvou největších profesních sdružení v České republice jsme hovořili o možnosti vzniku komory. V řadě bodů jsme dospěli ke shodě a jasně deklarovaný názor POUZP, tedy že vznik komory musí zahrnovat celé spektrum profesních organizací, stejně jako její budoucí činnost musí hájit zájmy všech svých členů, byl zcela akceptován.

Naši dohodu jsem vnímal zcela jednoznačně – Dana Jurásková souhlasila s nutností svolat jednání všech profesních sdružení a slíbila tak učinit před koncem letošního roku. Z této schůzky jsem odcházel s velmi dobrým pocitem, že společným úsilím dvou největších profesních sdružení a ve spolupráci s ostatními profesními sdruženími docílíme lepšího výsledku, neboť v jednotě je přeci ona pomyslná síla.

POUZP se na toto jednání začala aktivně připravovat - sestavila přípravný tým složený ze zástupců pracovníků různých specializací, kteří se ve svém oboru aktivně pracují a znají dokonale problematiku a úskalí svého povolání. POUZP se začala aktivně zabývat i právními otázkami vzniku a fungování komory, tak aby byla našemu stavu skutečně k užitku.

POUZP čekala na impulz od paní Juráskové, kterým mělo být zahájeno jednání zástupců profesních sdružení. Pozvánky jsme se však nedočkali. Jednání však připravováno bylo, bylo i svoláno - bez naší účasti. O jejím konání se POUZP dozvěděla neoficiální cestou. Chybějící pozvánku jsme považovali za technické nedopatření. Jednání za naší účasti bylo přeci přislíbeno! Na jednání jsem se tedy dostavil s kolegyní z našeho přípravného týmu Janou Dezortovou.

Jednání předsedala Dana Jurásková, která je i svolala. Její postoj však mě i moji kolegyni velmi překvapil. Od uvítání („Tak jste přijel, i když nepozván“) bylo zřejmé, že naši přítomnost předsedající nepovažuje za vhodnou.

Rétorika se od našeho osobního jednání zcela změnila. Dozvěděli jsme se, že je velmi nežádoucí, aby se procesu přípravy komory účastnila i naše organizace, neboť jde hlavně o odborovou organizaci. Podotýkám, že POUZP není pouze odborovou organizací, respektive není typickou odborovou organizací.

Jak již z názvu vyplývá, profesní, naší primární funkcí je činnost odborná, profesní. POUZP sdružuje téměř všechna nelékařská povolání, má své odborné sekce a edukační centra, dlouhodobě vyučuje certifikované kurzy. POUZP odpovídá legální definici profesní organizace stanovené zákonem o nelékařských zdravotnických povoláních; v souladu s tímto zákonem ji považuje za profesní sdružení i ministerstvo zdravotnictví, které ji zařadilo do seznamu profesních sdružení oprávněných udílet souhlasná stanoviska v rámci systému celoživotního vzdělávání.

To vše jsem se snažil, přes nedostatečný časový prostor, vysvětlit. Snažil jsem se také získat odpověď, proč by se druhá největší profesní organizace neměla účastnit přípravy komory. Odpověď byla zajímavá – důvodem je, že si to Česká asociace sester nepřeje, jelikož se nestotožňuje s naším postojem. Na dotaz, proč nebyla naplněna naše dohoda, jsem bohužel odpověď nedostal.

Následovalo hlasování zástupců některých profesních sdružení o našem setrvání v přípravném výboru. Přes některé podporující hlasy proběhlo negativně pro naši organizaci. Nutno ještě podotknout, že na setkání nebyli přítomni zástupci všech profesních sdružení. Další přítomní neměli mandát a zároveň se hlásili, že kdyby jej měli, hlasovali by pro naše setrvání.

To však není nejpodstatnější. Podstatné je, zda vůbec bylo možné takto hlasovat. A pokud bylo hlasováno, podle jakého klíče? S jakým mandátem? Dostali hlasující zástupci mandát od celé nelékařské veřejnosti k tomu, aby určovali, kdo je a kdo není profesním sdružením?

Česká asociace sester není nadřízenou organizací POUZP, nemá právo eliminovat jinou organizaci jen proto, že se „neztotožňuje s jejím postojem.“ Jaký je tedy charakter tohoto „přípravného výboru“? Kdo jej svolal? Jaký má statut? Má nějaký? Z čeho Česká asociace sester dovodila svou pravomoc určovat, kdo má právo být v přípravném výboru?

Nechci dělat ukvapené závěry nad důvody jednání prezidentky České asociace sester. Nechci zbytečně opakovat, že byl porušen jasně daný a jednoznačný osobně daný slib. Chci však zdůraznit, že POUZP je profesní organizací, která sdružuje 8.000 členů. Tyto členy jsme na jednání chtěli zastupovat. Tyto členy jsme měli povinnost na jednání zastupovat. A jen oni mohou rozhodnout, zda jsme či nejsme profesním sdružením.

Chci také zdůraznit, že jednání prezidentky České asociace sester je jednoznačně diskriminační, nepochybně je v rozporu s demokratickými zásadami občanské společnosti, se zásadami demokratického právního státu.

Můj osobní pocit z jednání byl smutný. Byl pro mě závanem doby, o které jsem se domníval, že je již nenávratně pryč. Připomenul mi doby, kdy o nás bylo rozhodováno bez nás.

Nyní se staví základy budoucí profesní samosprávy sester a dalších nelékařských pracovníků. Jaké budou tyto základy, taková bude i komora. Teď se rozhoduje o tom, zda bude založená na principech reprezentativnosti, úcty k menšinovému názoru, pluralitě a hledání konsenzu, či zda bude založena na intrikách, politikaření, porušování dohod, „válcování“ menšinových proudů a názorů. Zda bude apolitickou organizací odborníků hájících zájmy stavu či odnoží politické strany. Zda její cíle jsou odborné, zda cílem je hledat zájem stavu a hájit jej, či zcela jiné. Jaké, to nechávám na čtenáři.

POUZP tímto veřejně žádá, aby příprava komory nelékařských zdravotnických pracovníků byla v souladu s demokratickými zásadami, aby byla reprezentativní a transparentní. Zejména žádáme, aby byl zveřejněn mandát, z kterého vyplývá, kdo smí či nesmí jednat jako profesní sdružení, statut přípravného výboru a jednací řád. Pokud tyto dokumenty dosud neexistují, žádáme o jejich vypracování. Bez nich bude nová komora od počátku pouze nedemokratickým subjektem vhodným pouze pro potlačování odlišných názorů.

Tomáš Válek, předseda POUZP


Veřejné diskuzní fórum o komoře zdravotnických pracovníků

Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků se rozhodla spustit diskuzní fórum na téma vznikající komory zdravotnických pracovníků. Důvodem spuštění diskuze pro veřejnost je fakt, že celý proces vzniku je obestřen nedostatkem informací, které by měla mít odborná zdravotnická veřejnost k dispozici.

Fórum je otevřené pro každého, kdo má zájem vyjádřit svůj názor, stanovisko či jen komentář k dané problematice.

Součástí fóra bude samostatná sekce, ve které bude POUZP postupně zveřejňovat dokumenty, které získá z jednání přípravného výboru, z tiskových prohlášení a návrhů jednotlivých účastníků.

V rámci fóra dále najdete ankety týkající se samotného vzniku či povinného členství.

Fórum najdete ZDE

Tomáš Válek, předseda POUZP

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?