Komora: Odchody zubařů do ciziny na rozdíl jiných oborů nehrozí

16. 11. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
České stomatologii na rozdíl od všeobecného lékařství odchody zubařů do zahraničí za vyššími výdělky nehrozí. Jen menší počet lidí utíká mimo obor, absolventi jezdí po ukončení školy častěji do ciziny, aby se tam naučili jazyk a poté se vracejí.


Největším současným problémem v Česku je ale stáří zubních lékařů, řekl ČTK prezident České stomatologické komory (ČSK) Pavel Chrz.

„Odchody mimo obor, například jako dealeři do firem se zdravotnickým zbožím, nejsou v nějakém hrozivém množství,“ dodal. Více lidí jezdí po ukončení školy do zahraničí naučit se jazyk a vracejí se po dvou třech letech stále jako „čerství absolventi“. Dříve si přitom brali jen kratší odpočinek a ihned poté začali pracovat.

Odchody do ciziny nehrozí podle komory díky tomu, že stomatologové mají vyšší výdělky. „Zaměstnanec všeobecný lékař je na tom zcela jistě hůře než soukromý podnikatel zubní lékař,“ uvedl prezident. Financování zubní péče ale dlouhodobě stagnuje, i když náklady na její zabezpečení plíživě rostou. Dražší je splnění vyhlášek, například hygienických, zvyšují se úroky na nákup techniky i ceny vybavení.

„Při vší nedostatečnosti peněz ve zdravotnictví si zubaři hodně díky komoře nemohou tak moc stěžovat. Ve srovnání s jinými obory v medicíně jsme v horní třetině,“ řekl šéf ČSK v Plzni Rudolf Jakl. Připustil, že někteří lékaři jsou více aktivnější a jdou do zahraničí, ale není pro ně snadné obstát jazykově. Vzhledem k tomu, že nejvíce zubařů v ČR je nad 40 lety, jsou jazykově handicapovanou generací.

Poptávka po zubařích je přitom podle Jakla po celé Evropě podobná jako u nás. Například Francie má a bude mít velké problémy. „Rozdíl v odměňování českých zubařů ale ve srovnání se zahraničím není tak propastný jako v jiných lékařských oborech. Chápu například chirurgy, že jsou po příjezdu ze zahraniční stáže zdrceni,“ dodal.

V Česku je 8500 zubních lékařů, z nichž je 6500 výkonných. Velký problém je jejich vysoký průměrný věk. V některých regionech už je katastrofální nedostatek stomatologů. Zatímco dříve se týkal okrajů republiky, dnes už je například i ve Středočeském kraji, kde vychází přes 2500 pacientů na jednoho zubaře, což je o 1000 více než optimum.

Omlazování se podle Chrze dá řešit pouze tím, že se přijme více studentů na vysoké školy. Optimální by byl dvojnásobek, na což nejsou peníze. Rok studia stojí kolem 200.000 korun. Školy ale dostávají kolem 130.000 Kč a zbytek kompenzují náborem placených zahraničních studentů, kteří ale v ČR nezůstanou. Po vstupu do EU se studium stomatologie zdražilo. Musela se změnit celá náplň s ohledem na výrazně větší praxi, jež musí být minimálně poloviční, na což ale nestačí peníze.

„Přes deset let jednáme s ministry a premiéry a vše vysvětlujeme. Vždy se to ale zadrhlo na nedostatku financí,“ řekl Chrz. Vysoké školy na tlak komory začaly poslední dva tři roky přijímat mírně více studentů, i když s tím mají ekonomické problémy.

„Více už ale nemohou, protože poté by úroveň výuky šla strašně dolů,“ řekl. Na přijetí dalších učitelů nemají peníze. Nedostatek zubařů nenahradí podle ČSK cizinci z Ruska nebo Uzbekistánu. Úroveň jejich vzdělání je dost chabá, dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?