Komora: Petice občanů má být argumentem pro změny

25. 7. 2016 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Petice občanů za zachování bezpečné zdravotní péče, již v těchto dnech spustila Česká lékařská komora, má být na mimořádném sjezdu 22. září podpůrným argumentem pro varování politikům. České zdravotnictví je v ekonomické a personální krizi, což už dopadá na pacienty, řekl ČTK mluvčí komory Michal Sojka. Petici na internetu podepisují hlavně lékaři.


Sběr podpisů od pacientů na papírové archy se rozbíhá. Pacientské organizace se podle zjištění ČTK na přípravě petice nepodílely a pacientům nedoporučují ji podepisovat, varování komory považují za přehnaná.

Podle právního rozboru také nemá petice nutné náležitosti, když jako organizátor je uvedena ČLK. Ze zákona musí být jmenovitě uvedeni členové petičního výboru, vyhlašovatel a mluvčí.

„S ČLK jsme ustavili výbor pro bezpečnost pacientů, o petici občanů nic nevím,“ řekl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Ocenil, že vláda zvýšila pro příští rok odvody do zdravotnictví, i proto se teď rada na protestech podílet nechce.

„K podpoře petice nás nikdo nevyzval,“ řekl prezident Svazu pacientů Luboš Olejár. Pacienti mají podle něj dvě možnosti, podepsat, aby svého lékaře neurazili, nebo odmítnout s vysvětlením, že ze zásady nic nepodepisují. Varování komory označil Olejár za „přehnaná“. Předsedkyně Koalice pro zdraví Jana Petrenko označila petici za „manipulaci pacientů“. Petici by podle ní měli organizovat pacienti, jinak je zástěrkou pro prosazení požadavků lékařů.

Právník občanského sdružení Platforma zdravotních pojištěnců Ondřej Dostál řekl, že i lékaři mají petiční právo. Mohou vyzvat k podpisu petice, pacienti k tomu ale nesmějí být nuceni s tím, že jinak dostanou horší péči. Nejlépe podle něj je, aby lékař na konci návštěvy upozornil, že v čekárně je petice, a pokud pacient souhlasí, může ji podepsat.

Sojka potvrdil, že právě tento návod lékaři dostali. Petice i podpisové archy k namnožení vyšly v nejnovějším čísle komorového časopisu.

Petice je součástí kampaně ČLK. Podpisem občané žádají, aby vláda přijala krizový plán na záchranu zdravotnictví. Mezi požadavky je i ten, aby stouply veřejné výdaje na zdravotnictví, skončilo překračování limitu přesčasů, péče byla stejně dostupná ve městech i na venkově, lékaři neměli finanční limity od pojišťoven a vzdělání lékařů a sester se dostalo na evropskou úroveň.

Podle prezidenta ČLK Milana Kubka je vysoké úrovně české medicíny dosahováno jen díky obětavé, ale špatně placené práci lékařů, sester a ostatních zdravotníků. Lékaři a sestry z nemocnic odcházejí.

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) situace tak kritická není. Vláda činí kroky, schválila růst odvodů státu v roce 2017 o 3,6 miliardy korun a zákony o vzdělávání lékařů a sester. Kubek připomněl, že požadavek byl na deset miliard. Přesčasová práce se neřeší a není ani jisté, že vzdělávací zákony budou schváleny včas.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?