Komora šetří, zda pacienty ve Vrchlabí uspával laborant

10. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora prověřuje podnět, že ve vrchlabské nemocnici podával pacientům anestezii zaměstnanec, který tam pracoval jako laborant. Nebyl tedy lékař a neměl potřebnou kvalifikaci. Proti nemocnici vystoupil Vladimír Dryml, který v ní pracoval jako ředitel...


Funkci anesteziologa v nemocnici ve Vrchlabí zřejmě vykonával člověk, který pro tuto práci nemá oprávnění. Pod několika protokoly o narkóze je podepsán obyčejný

laborant nemocnice, uvedla včera televize Nova. Případem se už zabývá revizní komise České lékařské komory v Trutnově a zkoumá, zda nemocnice neporušila zákon a neohrozila zdraví pacientů.

O situaci v nemocnici se zabývá také krajský úřad v Hradci Králové. Krajský zdravotní rada Zdeněk Hajžman už nařídil kontrolu personálních poměrů ve vrchlabské nemocnici.

Skutečnost, že o narkózu a namíchávání uspávacích chemikálií se stará člověk, který není lékařem, považuje mluvčí ČLK Pavel Kubíček za naprosto nepřijatelnou.

„Při nesprávně podané narkóze může dojít ke smrti,“ upozornil bývalý ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml. Ten také poukázal na protokoly o narkóze u třech operací žlučníku. Právě pod nimi je jako osoba zodpovědná za celkovou anestezii podepsán laborant z Ukrajiny.

Komise svá šetření dokončí pravděpodobně do konce tohoto týdne. Pokud se podezření potvrdí, budou následovat hlubší kontroly a trest, uzavřela televize Nova.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?