Komory pomohou lékařům, lékárníkům a zubařům zasaženým povodní

10. 8. 2010 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Komory lékařů, lékárníků a zubařů pomohou svým členům vypořádat se s následky záplav. Česká lékařská komora (ČLK) na svém webu nabídla finanční pomoc lékařům a lékařkám postiženým velkou vodou. Česká lékárnická komora (ČLeK) o víkendu zmapovala stav lékáren v postižených oblastech a chystá pomoc. Také Česká stomatologická komora (ČSK) je připravena pomoci. Kromě peněz nabídnou stavovské organizace pomoc při očistě ordinací a lékáren. V úvahu připadá i sbírka mezi členy.


Bleskové záplavy způsobil o víkendu silný déšť na severu Čech. Velká voda vzala život zřejmě čtyřem lidem. Škody se odhadují na miliardy korun.
„Odstranit veškeré následky živelní katastrofy, která řadu z vás v uplynulých dnech postihla, bohužel není v silách profesní samosprávy. ČLK se přesto pokusí finančně pomoci těm z vás, kterým povodně napáchaly největší škody na majetku, a to ať již na vybavení domácnosti či na vašem zdravotnickém zařízení,“ uvádí na webu prezident ČLK Milan Kubek.

Lékaři a lékařky mají posílat žádost o finanční pomoc přes kancelář svého okresního sdružení nebo rovnou kanceláři prezidenta na kancelar@clkcr.cz. Informace dostanou na 257 220 617 a 603 417 168.

„Už o víkendu jsme aktivně vyhledávali lékárny, které jsou povodní zasaženy, komora je připravena jim pomoci,“ řekl ČTK mluvčí ČLek Aleš Krebs. Nabídku pomoci zveřejňuje komora na svém webu. Může spočívat v poskytnutí peněz či osobní pomoci při očistě lékárny zasažené vodou.
Podle Krebse se zatím zdá, že poškození lékáren nebude extrémně velké. Komora pomůže i těm svým členům, kterým velká voda poškodila bydlení. „Nedovedu si představit, že bychom své členy nechali osudu na pospas,“ zdůraznil mluvčí. V lékárnách voda ničila zásoby léků i počítačové vybavení, pokud se nepodařilo je odnést do bezpečí.

Prezident ČSK Pavel Chrz ČTK řekl, že nyní mapují, zda a nakolik potřebují zubní praxe pomoci. „Pokud bude naší pomoci zapotřebí, poskytneme peníze ze sociálního fondu ČSK. Také můžeme vypsat finanční sbírku mezi členy,“ upřesnil možné formy pomoci Chrz.

Pomoc postiženým regionům poskytují občané, humanitární organizace a další instituce. Na sbírkových kontech i jinde se dosud sešlo přes pět milionů korun. Humanitární společnosti i města organizují distribuci zásilek s pomocí v severočeských městech a vesnicích. Zajišťují čisticí prostředky, košťata, nářadí, rukavice, věci osobní hygieny, prací prostředky, repelenty. Hledají dobrovolníky, kteří mohou jet odklízet následky škod přímo na místo.
nam pba

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?