Kompromis u poplatků vyjde na tři miliardy korun

9. 2. 2009 10:54
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud by byl přijat senátní návrh úpravy regulačních poplatků, znamenalo by to propad oproti loňskému roku ve výši zhruba tří miliard korun. Upřesněné výpočty zveřejnila ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová, podle ní má kompromisní podoba poplatků šanci na úspěch...


Filipiová vyjednávala s nezařazenými poslanci a její snaha rozhodně marná nebyla. Přislíbili ji, že návrh podpoří. Jako nadějnou vidí ministryně i možnou podporu ze strany opozice. Původní odhady počítaly s tím, že návrh bude znamenat propad dvě miliardy korun, podle detailnějších výpočtů je to však ještě o miliardu více. „Kompromisní návrh bude stát tři miliardy korun. Pojišťovny budou muset kompenzovat finance pediatrům, kteří budou mít největší výpadek,“ uvedla Filipiová v pořadu Otázky Václava Moravce.

Senátní záměr obsahuje odbourání poplatků u lékaře pro děti do 18 let, zrušení placení za položku na receptu u léku s doplatkem a snížení ochranného limitu na výdaje z 5000 na 2500 korun dětem a důchodcům. Podle stínového ministra zdravotnictví ČSSD Davida Ratha ale ani tento kompromis není dostačující. „Naši senátoři nejprve hlasovali pro úplné zrušení poplatků, to neprošlo, tak poté podpořili jakoukoliv mírnější verzi, naším cílem ale stále je úplné zrušení. Jsme ochotni přistoupit k tomu, aby byli z plateb vyřazeni důchodci, invalidní důchodci a rodiny s dětmi,“ reagoval Rath v České televizi.

Chaos v krajích

Filipiová, která v Otázkách Václava Moravce vystoupila poprvé, také upozornila na velmi chaotickou situaci v jednotlivých krajích. Podle ní regionální vlády obcházejí zákon. „Stát rozhodně zasáhne,“uvedla v ČT Filipiová. Jakým způsobem však proti krajům hodlá postupovat, neprozradila. „Hledá se cesta, myslím si, že už je téměř nalezena,“ dodala. Situace není ideální ani podle sociálních demokratů. Ti chtějí, aby hejtmani v příštích týdnech sjednotili způsob, kterým kraje pacientům vracejí regulační poplatky. Hejtman Středočeského kraje a předseda zdravotního výboru sněmovny David Rath uvedl, že o změně budou na svých příštích zasedáních hlasovat zastupitelé dvou moravských krajů. Plzeňskou hejtmanku Miladu Emmerovou by měl o změně způsobu hrazení poplatků za pacienty přesvědčit přímo předseda ČSSD Jiří Paroubek. Právě tento region si zvolil velmi specifickou cestu, pacient poplatek zaplatí a poté musí požádat o vrácení. „Tento způsob není nejšťastnější, pacientům přináší administrativní zátěž,“ dodal Rath.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?