Konec chirurgie je oboustranný kompromis nemocnice a VZP

10. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravská Třebová - Návrh na likvidaci komanditní společnosti, odvolání ředitele, nová smlouva se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) - to jsou aktuální události v nemocnici. Do poloviny července má od zastupitelů starosta Miloš Mička lhůtu, aby podal soudu návrh na likvidaci komanditní společnosti, která byla založena počátkem devadesátých let kvůli plánované privatizaci nemocnice...


Město se v ní podílí vkladem nemovitého majetku, který požaduje zpět, ale na jehož návratu se s komplementáři společnosti neumí dohodnout jinak než soudně. Přednosta okresního úřadu Václav Olbert navíc bude rozhodovat o osudu ředitele nemocnice Aloise Hlouška, neboť od zastupitelů dostal žádost na Hlouškovo odvolání kvůli možnému střetu zájmů mezi funkcí ředitele státní příspěvkové organizace a společníkem komanditní společnosti, jímž je spolu s Jiřím Polem a Stanislavem Pastýřem.

Kromě této nejistoty se nad nemocnicí vznáší trestní oznámení ze strany VZP kvůli těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti, kterého se měl letos na jaře u starší pacientky dopustit s největší pravděpodobností jeden ze dvou operujících lékařů chirurgů.

Neoficiálně se představitelé města zmiňují o možnosti, že špatná pověst moravskotřebovské chirurgie přiměla vedení nemocnice k podpisu předem neohlášené podoby nové smlouvy s VZP. Že se po intervencích poslanců či zástupců města před časem podařilo odsunout hrozbu ukončení provozu lůžkové části interny a chirurgie až do roku 2004, už tedy neplatí.

Nemuseli, ale souhlasili

Podle ředitele Hlouška však je nová, zkrácená smlouva na poskytování péče v oboru chirurgie do letošního listopadu a interny do konce roku 2003 dobrým kompromisem:

„Pojišťovna po nás původně požadovala ukončení péče na chirurgii už letos v září a interny do konce roku 2002.“

Ještě nedávno však ředitelka VZP Jiřina Musílková v dopise poslanci Radko Martínkovi potvrdila garanci poskytování péče v obou oborech o dva roky déle, do doby, než se vybudují nové pavilóny ve Svitavách.

„Rekonstrukce svitavské nemocnice se nekoná, proto dohoda politiků o trvání péče v Moravské Třebové neplatí,“ soudí vedoucí pracovník pobočky VZP ve Svitavách Radomír Gořula. Ve shodě s ředitelem Hlouškem tvrdí, že nová smlouva byla uzavřena po vzájemné seriózní dohodě:

„Nevyvíjeli jsme žádný nátlak, pokud by podepsat nechtěli, nenutili bychom je.“

Noviny Svitavska, 10.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?