Konec léčebny Na Kopečku

7. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Starý areál Na Kopečku už nevyhovuje podmínkám jedenadvacátého století, to je veřejné tajemství. Má kapacitu 85 lůžek, a ty jsou nepřetržitě obsazeny. "Projekt nové léčebny počítá se sto dvaceti místy...


Léčebna dlouhodobě nemocných v okresním městě má přízvisko Na Kopečku. Přes veškerou péči zdravotnického personálu tu staří lidé nemají důstojné podmínky k léčbě. Nyní se ale začíná „blýskat na lepší časy“.

Chrudim - Nemocnice pokračuje v rekonstrukci, která potrvá až do roku 2004. V nejbližších dnech bude dokončen projekt na výstavbu nové léčebny dlouhodobě nemocných (LDN).

„Ministerstvo zdravotnictví nám už doručilo takzvanou limitku, to znamená, že část finančních prostředků na LDN dostaneme už letos,“ potvrdil včera Vojtěch Němeček, který je okresním úřadem pověřený vedením Nemocnice Chrudim. Starý areál Na Kopečku už nevyhovuje podmínkám jedenadvacátého století, to je veřejné tajemství. Má kapacitu 85 lůžek, a ty jsou nepřetržitě obsazeny.

„Projekt nové léčebny počítá se sto dvaceti místy. Do vybudovaných prostor budou navíc z Kopečku přestěhovány mikrobiologické laboratoře,“ vysvětluje Vojtěch Němeček. Rozsáhlá investice se podle jeho slov dotýká i rekonstrukce obou křídel starých budov chrudimské nemocnice. Lůžková oddělení vystavěná v padesátých letech dožívají, je třeba vyměnit nevyhovující topení, elektrické rozvody a také přestavět pokoje, které budou určeny pro menší počet pacientů, než doposud. Plán přestavby nemocnice je jednoznačný: po kolaudaci LDN se do nových prostor postupně přestěhují oddělení, která se nyní nacházejí ve starém křídle. Až bude dokončena rekonstrukce, pacienti se nastěhují zpět a teprve potom budou prostory LDN patřit těm, pro které jsou určeny.

„Rekonstrukci staré části nemocnice nelze realizovat za běžného provozu,“ dodává Vojtěch Němeček.

Dana Jelínková, odborná referentka léčebny, tvrdí, že personál i pacienti na nové prostory netrpělivě čekají.

„Věříme, že nebudou žádné časové skluzy a termín přestěhování bude dodržen. Už se moc těšíme,“ dodává.

Noviny Chrudimska, 7.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?