Konec výroby testů na AIDS neomezí testování, ale práci v terénu

3. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Národní referenční laboratoř musela zastavit testování na virus HIV ze slin. Výrobce testů totiž jejich produkci zastavil. "Nebudeme mít slinné testy pro streetworkery. Není to omezení testování, je to omezení práce streetworkerů v rizikových skupinách...


PRAHA - Národní referenční laboratoř musela zastavit testování na virus HIV ze slin. Vyšetřování na AIDS to v Česku ale v žádném případě neohrozí. Řekla to Marie Brůčková z Národní referenční laboratoře pro AIDS. Podle ní zastavení slinného testování ale omezí činnost terénních pracovníků v rizikových skupinách, tedy například mezi narkomany či prostituujícími.

„Nebudeme mít slinné testy pro streetworkery. Není to omezení testování, je to omezení práce streetworkerů v rizikových skupinách,“ uvedla Brůčková. Podle ní ale nehrozí, že by se testování na AIDS v Česku přerušilo. Lékaři zjišťují nákazu většinou ze vzorku krve. Ročně národní laboratoř provede 480.000 krevních testů, slinných udělá kolem 1500 až 2000. Vyšetření na AIDS z krve poskytuje i několik dalších specializovaných laboratoří v republice.

Slinné testy používají terénní pracovníci mezi narkomany a prostituujícími. Tyto lidi, mezi nimiž je riziko nákazy virem HIV vyšší, je totiž těžké dostat k běžnému testování. Uživatelé drog mívají navíc často zničené žíly, takže jim krev ani nelze vzít. Sliny nemusejí odebírat jen zdravotníci. „Že testovací sety již nejsou, nám komplikuje práci. O to hůř se mladí lidé včas odchytávají,“ řekl včera László Sümegh ze sdružení Šance. Tato organizace se věnuje mladým lidem na ulici, kteří se obvykle živí prostitucí. Nyní je musí Sümegh dlouze přemlouvat, aby na krevní test přišli. Nakonec se k němu stejně všichni nedostaví.

Národní laboratoř má ještě asi tři stovky odebraných slinných vzorků, které nemůže vyšetřit. Anglického výrobce vyšetřovacích sad totiž převzala americká firma a produkci zrušila. „Sháníme alternativní řešení. Intenzivně pracujeme na tom, abychom dostali testy jiné,“ uvedla Brůčková. Lékařka doplnila, že lidé, jejichž slinné testy nemohou být nyní dokončeny, dostali nabídku nechat se otestovat ze vzorku krve.

Národní laboratoř se již obrátila na jinou americkou společnost, která slinné testy také vyrábí. Zatím je ale nesmí z USA vyvážet. Zastavení výroby vyšetření ze slin zkřížilo plány i odborníkům z dalších evropských zemí. Stejně jako čeští specialisté dopadli například jejich britští kolegové. Ti si navíc plánovali studii v zemích bývalého Sovětského svazu, kde chtěli virus HIV ze slin testovat. Východní Evropa se totiž stala po Africe a jižní a jihovýchodní Asii dalším ohniskem nákazy.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?