Konference ke 100. výročí uzákonění „diplomovaných ošetřovatelek nemocných“

25. 8. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

U příležitosti 100. výročí nařízení rakousko-uherského ministerstva vnitra o ošetřování nemocných provozovaného z povolání proběhla v červnu mezinárodní konference „100 let diplomovaných ošetřovatelek nemocných. Právní systém ošetřovatelského vzdělávání v Rakousku jako motor profesionalizace“.




Pořadateli akce, která se konala v prostorách Ošetřovatelské školy nemocnice Rudolfinerhaus ve Vídni, byly Rakouský ošetřovatelský svaz, Rudolfinský spolek Červeného kříže Vídeň a Rakouská společnost pro vaskulární ošetřovatelství.

Význam nařízení pro profesionalizaci

Nařízení rakousko-uherského ministerstva vnitra z 25. 6. 1914 uznalo význam ošetřovatelské péče, povýšilo ji na plnohodnotnou profesi v duchu odkazu Florence Nightingalové, iniciovalo zřízení ošetřovatelských škol a rámcově stanovilo jejich organizační strukturu a obsahovou náplň. Jednou z nejdůležitějších zásad nařízení bylo, že ošetřovatelská škola může být zřízena jen při nemocnici, která zajistí praktickou výuku žákyň v nejdůležitějších oborech. Odborná příprava pro toto povolání měla být prováděna ve dvouletých ošetřovatelských školách zřizovaných při nemocnicích. Na odborné vzdělání dohlížel „vedoucí lékař zařízení“ (myšleno nemocnice). První rok studia měl být věnován převážně teorii, druhý pak praktickému výcviku. Školy měly zaručovat možnost praktického výcviku ve všech oborech tehdejší nemocniční péče a studium mělo být ukončeno diplomovou zkouškou, což znamenalo, že absolventky měly právo užívat titul „diplomovaná ošetřovatelka“. Nařízení přestalo v Rakousku platit po jeho obsazení Hitlerem v roce 1938. V Československu, které převzalo rakousko-uherský právní systém, platilo až do roku 1951.

Česká stopa v ošetřovatelství

Na konferenci byla věnována významná pozornost také českému ošetřovatelskému vzdělávání, protože absolventky ošetřovatelské školy z Vídně (z Rudolfinerhaus) položily základy ošetřovatelského vzdělávání v českých zemích a v nové Československé republice.
U počátků České ošetřovatelské školy v Praze v roce 1916 stály ošetřovatelky Olga Holubová, Gizela Bártová a Božena Březinová. Do vývoje českého ošetřovatelství se také významně zapsala absolventka ošetřovatelské školy v Rudolfinerhausu ve Vídni Sylva Macharová, nositelka medaile Florence Nightingalové. Letos uplynulo 120 let od úmrtí chirurga prof. MUDr. Theodora Billrotha (1829-1894), který v roce 1882 vybudoval ve Vídni ošetřovatelskou školu a nemocnici pro výcvik sester, tzv. Rudolfinerhaus. Patronem školy a nemocnice byl korunní princ Rudolf. Absolventkám se dodnes říká rudolfinky.

Program konference

Konferenci otevřeli prezident Rudolfinského spolku červeného kříže prof. Dr. Ernst Wolner a prezidentka Rakouského ošetřovatelského svazu Ursula Frohnerová.
Významem profesionalizace ošetřovatelství se zabývala profesorka pro ošetřovatelskou vědu Univerzity ve Vídni prof. dr. Elisabeth Seidlová. Rakouská historička dr. Gabriele Dorffnerová vystoupila s tématem „Milník v rozvoji profesionálního ošetřovatelství - nařízení ministerstva vnitra ze dne 25. června 1914“. Téma „Vliv nařízení na zakládání ošetřovatelských škol v Rakousko-Uhersku a v nástupnických státech“ připravili prof. dr. Vlastimil Kozoň, Ph. D., z Všeobecné nemocniceMedicínského univerzitního kampusu ve Vídni, a doc. PhDr. Jana Kutnohorská, CSc., z Ústavu sociálního lékařství LF UK v Hradci Králové. Doktorka Meinhild Hausreitherová z rakouského Spolkového ministerstva zdravotnictví hovořila o právní regulaci ošetřovatelského vzdělávání v Rakousku a Mag. dr. Daniela Angetterová z oddělení pro současné dějiny Rakouské akademie věd se zabývala zdravotní péčí v době válek a potřebou diplomovaných ošetřovatelek. S ošetřovatelským vzděláváním v období nacionálního socialismu seznámil dr. Gerhard Fürstler z Univerzity aplikovaných věd v Kremži. Pozornost k aktuálnímu rozvoji ošetřovatelského vzdělávání v Rakousku věnovala ředitelka ošetřovatelské školy v Rudolfinerhausu Mag. Elisabeth Sittnerová.

Poznatky z konference

Konference byla velmi inspirativní. Ze subjektivních postřehů bychom chtěli zdůraznit několik konkrétních faktorů k zamyšlení pro české ošetřovatelství: * Rakouská akademie věd věnuje pozornost historickému výzkumu zabývajícímu se dějinami ošetřovatelství.
V Rakousku vytvořili Sekci dějin ošetřovatelství.
Výzkum dějin ošetřovatelství v Rakousku je široce interdisciplinární, věnují se mu historikové, sociologové, právníci i novináři ve spolupráci se zdravotnickými nelékařskými profesionály.

Blížící se ošetřovatelská výročí

Nejstarší ošetřovatelská škola u nás vznikla na základě nařízení ministerstva vnitra č. 139 z roku 1916 při Všeobecné nemocnici v Praze. Mimořádné úsilí na její založení vyvinul Spolek pro povznesení stavu „ošetřovatelek nemocných“, především jeho jednatelka, učitelka Františka Fajfrová. Činnost školy pokračovala i po skončení 1. světové války v nově vzniklém Československu a stala se vzorem pro další české civilní i řádové ošetřovatelské školy. Její odborná úroveň byla vysoká. První českou ředitelkou byla Sylva Macharová, která se pro sesterské povolání připravovala v ošetřovatelské škole ve Vídni.
29. 5. 2016 uběhne 100 let od založení České zemské školy pro ošetřování nemocných a Německé ošetřovatelské školy při Všeobecné nemocnici v Praze. V následujících letech došlo k otevření dalších škol. Konference v Rudolfinerhausu byla výzvou pro důstojné připomenutí tohoto výročí a vzpomenutím odkazu těch, kteří stáli u vzniku a rozvoje českého a slovenského ošetřovatelství.

Čestný odznak pro diplomované ošetřovatelky nemocných (19141918)
První diplomový odznak pro ošetřovatelku po vzniku ČSR
Diplomový odznak pro ošetřovatele v období mezi dvěma světovými válkami
Budova Rudolfinerhaus

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?