Kongres by mohl začít jednat o zdravotní reformě v polovině října

2. 10. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký Kongres by mohl v polovině října začít projednávat kontroverzní zdravotní reformu, která už několik měsíců čeří veřejné mínění ve Spojených státech. Předseda finančního výboru Senátu Max Baucus řekl, že dnes chce dotáhnout do konce projednávání návrhu reformy ve výboru.


Návrh ale v Senátu musejí projednat ještě další čtyři výbory. Poté by se jí mohly začít zabývat obě komory amerického parlamentu.

Hlavním cílem reformy je podle prezidenta Baracka Obamy přinést zdravotní pojištění několika desítkám milionů Američanů, kteří jej nyní nemají, převážně proto, že si jej nemohou dovolit. Finanční výbor se jejím návrhem zabývá už sedmý den. V předchozích dnech se postavil negativně k návrhům, aby zákon obsahoval možnost veřejného pojištění, kterým by vláda konkurovala pojištění nabízenému komerčními firmami a vnesla tak do systému více konkurence.

Zamítavé stanovisko výboru ale podle agentury AP nemusí znamenat konec této možnosti. O tom, zda ji návrh, který půjde do Kongresu, bude obsahovat, rozhodne vůdce demokratické většiny v Senátu Harry Reid, jenž jej bude za Senát předkládat.

Finanční výbor v Senátu v těchto dnech projednával řadu dodatků k návrhu, jehož uvedení do praxe podle odhadů během příštích deseti let přijde na 900 miliard dolarů. Republikáni například marně navrhovali, aby obsahoval omezení výdajů federální vlády na potraty. Neuspěli ani s dodatkem, který by podle nich zpřísnil podmínky přístupu imigrantů ke zdravotní péči hrazené vládou. Republikáni s reformou zásadně nesouhlasí a lze očekávat, že se při jejím projednávání v Kongresu, kde mají demokraté většinu, uchýlí k obstrukcím.

Debata o reformě je tak nadále vzrušená. Olej do ohně ve středu přilil demokratický nováček ve Sněmovně reprezentantů Alan Grayson. Na jednání ve sněmovně kritizoval, že republikáni nemají žádnou alternativu reformy. „Pokud, Ameriko, onemocníš, pak republikánský zdravotní plán zní následovně: rychle umři,“ řekl mimo jiné.

Republikáni po něm požadovali omluvu, podle pozorovatelů ale sami v minulosti přišli s podobně ostrými vyjádřeními, když někteří jejich politici například při kritice údajného vládního záměru řídit zdravotnictví varovali před možností, že „vláda odpojí babičku od přístrojů“.

Zdravotní reforma přitom nedělí jen politickou scénu, ale i veřejnost. Nedávný průzkum pro list The New York Times a televizní stanici CBS ukázal, že 55 procent Američanů si myslí, že Obama změnu dostatečně nevysvětlil. O čtyři procenta respondentů více pak uvedlo, že jim reforma přijde zmatená. Z průzkumu ale dobře nevyšli ani republikáni. Podle 76 procent Američanů ani oni jasně nevysvětlili své záměry na změnu systému amerického zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?