Kongres klinické sekce Mezinárodní asociace gerontologie a geriatrie

10. 9. 2012 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve dnech 29.–31. 9. bude 1. LF UK v Praze hostit kongres klinické sekce Mezinárodní asociace gerontologie a geriatrie (IAGG) Evropského regionu. Hlavním tématem konference je posílení mezioborové spolupráce v diagnostice, léčbě i prevenci nejčastějších chorob vyššího věku.


Kongres se koná pod záštitou rektora Univerzity Karlovy a děkana 1. LF UK, ve spolupráci s Českou gerontologickou a geriatrickou společností ČLS JEP. Odborníci z více než 30 zemí se budou zabývat problematikou onemocnění, která významně zhoršují kvalitu života seniorů a podílejí se na rozvoji zdravotního postižení a nesoběstačnosti. Zaměří se zejména na výživové problémy, duševní zdraví a srdečněcévní onemocnění.

Jak uvedla prezidentka kongresu profesorka Eva Topinková, zdravotní péče o seniory není otázkou jednoho lékařského oboru; neobejde se bez koordinované spolupráce více odborností (například geriatrie, neurologie, psychiatrie) v závislosti na komplexní povaze nemocí pacienta. Proto i péče o seniora musí být komplexní. Nezastupitelnou úlohu zde mají nelékařské zdravotnické obory – ošetřovatelství, fyzioterapie, klinická psychologie, klinická farmacie, nutriční terapie, sociální práce a další.

Proto je v programu kongresu počítáno s mezioborovými workshopy moderovanými významnými odborníky nelékařských profesí, na kterých se jako moderátoři či účastníci panelu podílejí i čeští specialisté. Jedním z výstupů kongresu budou i doporučení pro koordinovanou týmovou spolupráci lékařských a nelékařských profesí, která přispějí ke zkvalitnění zdravotní péče o seniory.

Více informací: ZDE

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?