Konkurence snižuje náskok firmy Glaxo na trhu léků proti viru HIV

1. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozložení sil na trhu léků proti viru HIV se postupně mění. V jeho čele je sice i nadále britská farmaceutická společnost GlaxoSmithKline (GSK) s úctyhodným 45procentním podílem, ale její náskok se bude kvůli neustále rostoucí konkurenci zvyšovat, uvedl magazín Forbes...


Ještě do konce letošního roku přijde GSK minimálně o pět procent tohoto trhu. Další výrobci se totiž prosazují stále razantněji. Například biotechnologická firma Gilead Sciences uvedla v létě na trh nový přípravek, který je přímou konkurencí combiviru, jejž vyrábí GSK. Tržby z prodeje combiviru dosáhly loni jenom v USA 606 miliónů dolarů.

Dalším faktorem, který vytěsňuje firmu GSK z jejích pozic, je celkový růst trhu preparátů proti HIV. Jen letos schválil například americký úřad pro kontrolu léčiv (FDA) distribuci 23 nových přípravků proti HIV.

Jako příklad lze uvést Fuzeon, což je preparát zcela nové kategorie, který na trh dodávají firmy Trimeris a Roche. Fuzeon přímo blokuje průnik viru HIV do lidské buňky. Ostatní léky pouze zabraňují množení viru v již napadené buňce.

DÁLE ČTĚTE:
HIV/AIDS: počet případů v ČR stabilní

O vývoj nových preparátů se snaží téměř všichni účastníci tohoto trhu, jehož hodnota nyní dosahuje pět miliard dolarů. Například firmy Schering-Plough a Pfizer vyvíjejí tzv. vstupní inhibitory CCR5, jež by měly viru HIV zabránit, aby se uchytil na proteinu, který chrání buňky. Jejich uvedení do prodeje pak zásadně změní poměr sil na trhu, napsal deník Washington Post.

„Bude tu větší možnost výběru a větší možnost kombinovat tuto nabídku,“ uvedl v listu viceprezident společnosti DefinedHealth Jeffrey Bockman.

Blíží se konec patentové ochrany

Firma GSK musí počítat i s dalším nepříjemným faktorem. Zanedlouho totiž vyprší patentová ochrana některých jejích starších preparátů. Tento osud čeká i přípravek AZT, což je nejstarší schválený lék proti HIV, který tato farmaceutická společnost vyrábí už od roku 1987. Této příležitosti se chopí výrobci generických léků, tedy levných náhrad originálních přípravků.

Společnost GSK musí rostoucí soutěži čelit. Před měsícem uvedla do prodeje v USA nový lék Lexiva, který vyvinula společně s biotechnologickou firmou Vertex.

Ve světě dnes žije 40 miliónů lidí nakažených virem HIV.

Jen letos bylo virem HIV infikováno pět miliónů lidí. Tři milióny osob nemoci AIDS letos podlehly, uvádí Světová zdravotnická organizace. V Česku bylo k letošnímu červenci evidováno 633 lidí nakažených virem HIV. U 168 osob propukla nemoc AIDS.

Hospodářské noviny, 1.12.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?