Konkurs oddálil zakoupení přístroje, pacienti musí čekat

5. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bez diagnostického přístroje magnetické rezonance se musí nyní obejít Radiologická klinika Fakultní nemocnice v Olomouci. Výměnu starého přístroje za nový totiž značně zkomplikovalo výběrové řízení na dodavatele zakázky...


Olomouc - jež zpočátku nemělo jasného vítěze. Jedna ze společností, jež v konkursu na zakoupení moderního přístroje magnetické rezonance neuspěla, se proti výsledku řízení odvolala k Úřadu pro hospodářskou soutěž. Regulérnost soutěže potvrdil úřad teprve minulý týden. “ Původní přístroj už byl značně zastaralý, takže bylo nutné jej vyměnit za nový, “ shrnul ředitel Fakultní nemocnice v Olomouci Václav Rýznar. Výběrové řízení na zakoupení přístroje magnetické rezonance vyhrála podle jiných zdrojů, obeznámených se situací, německá společnost. Konkurenční firma, jež v soutěži neuspěla, ale proti verdiktu podala stížnost. “ Úřad pro hospodářskou soutěž definitivně potvrdil regulérnost soutěže. Nejpozději do měsíce by měl být tedy na klinice instalován nový přístroj a péče o pacienty zajištěna v plné míře, “ ubezpečil ředitel. Z čekáren se už však začínají ozývat hlasy nespokojených pacientů, kteří tvrdí, že jsou čekací lhůty na provedení zákroku příliš dlouhé. Moderní diagnostická metoda je přitom jednou z nejúčinnějších a lidský organismus nejméně zatěžuje. Díky ní dokážou lékaři včas rozeznat i zákeřná onemocnění. Mezi některými odborníky proto sílí přesvědčení, že by mohlo být v kraji přístrojů více. “ Mám za to, že by Olomoucký kraj potřeboval další přístroj magnetické rezonance, a to hlavně kvůli vytížení toho stávajícího, “ soudí třeba předseda okresního sdružení České lékařské komory v Olomouci Petr Němeček. Podle jeho mínění se může vytížení přístroje magnetické rezonance do budoucna zvyšovat. O možnost zřídit další pracoviště se proto už před časem začala zajímat také soukromá firma z Hulína, která nyní o věci začala jednat s novou ministryní zdravotnictví Marií Součkovou.

“ Nejpozději do měsíce by měl být na klinice instalován nový přístroj a péče o pacienty zajištěna v plné míře. “ Ředitel Fakultní nemocnice v Olomouci Václav Rýznar

“ Jde nám o to, aby se zkrátily čekací lhůty na vyšetření, “ vysvětluje zástupce společnosti Milan Svoboda. Firma prý hodlá zřídit ambulantní pracoviště v olomoucké Vojenské nemocnici. “ Pro realizaci ale potřebujeme vyjádření okresního a krajského úřadu, radiologické společnosti a dalších odborníků, “ upřesnil Svoboda. Smlouva o pronájmu objektu ve Vojenské nemocnici je sice uzavřena, konečné slovo by však měla mít komise ministerstva zdravotnictví.

“ Pro instalaci přístroje poskytneme firmě prostory v blízkosti chirurgického oddělení a už jsme v této věci uzavřeli smlouvu o smlouvě budoucí, “ potvrdil ředitel Vojenské nemocnice v Olomouci Milan Veselý. Vedení olomoucké fakultní nemocnice je však k záměru zřídit konkurenční pracoviště spíše skeptické, přestože připouští, že by mohlo být přístrojů magnetické rezonance v kraji více. “ Bez potřebného zázemí si totiž jeho provoz neumím představit, “ řekl Rýznar. Při vyšetření je podle jeho slov nutné zajistit návaznost na ostatní oddělení nemocnice, aby byla pacientovi poskytnuta efektivní léčba. Jak uzavřel, uvažuje fakultní nemocnice v budoucnu o zakoupení druhého přístroje.

Petra Uvírová, Olomoucký den, 5.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?