Kontrola pracího procesu

9. 6. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Souhrn Při praní, tj. fyzikálně-chemickém procesu, zbavujeme prádlo špíny. Při praní, a zároveň také při užívání, toto prádlo opotřebováváme, ničíme. Abychom dokázali znečištění odstranit a přitom prádlo nezničit, je třeba zachovávat určitá pravidla, je zapotřebí vyvážit působení jednotlivých kroků pracího procesu.


SUMMARY
Washing cleans the clothes and linen but it can also cause wear and tear effects. To prevent this it is necessary to follow certain guidelines, balance the steps of the washing process.

Výsledek pracího procesu obecně určují chemické faktory a mechanické účinky. Výrazně ho ovlivňují také textilie, tj. složení, způsob zpracování a barvení textilního materiálu, druh a množství nečistot, typ pračky, voda. Rozdílné mohou být i kvalitativní nároky na čistotu prádla, požadavky na konečnou úpravu prádla a různé prací zvyklosti. Abychom byli zcela přesvědčeni, že námi užívaný prací proces je kvalitní, měli bychom praní umět také posoudit a pomocí určitých kritérií vyhodnotit.

Metodika kontroly pracího procesu je propracovávána řadu desetiletí. Velmi jednoduše dokážeme zjistit, jak lze pomocí určitého pracího prostředku a v pračce nastaveného pracího programu odstranit špínu po jednom praní. Tento okamžitý efekt je velmi důležitý z hlediska čistoty prádla, odstranění skvrn anebo dosažení zářivé bělosti textilií. Takové primární hodnocení pracího postupu, při němž známe prací prostředek, teplotu praní, tvrdost vody, dobu trvání praní, poměr lázně, počet máchacích cyklů, mechanické zatížení atd., nám však může udělat medvědí službu. Dobrý primární výsledek může mít katastrofální dopad na textilie. Profesionálním prádelnám a jejich zákazníkům nestačí hodnocení pracího procesu po jednom praní. Požadují, aby jim prádlo dlouho vydrželo. Propojit „čistu a dlouhověkost“ lze. Budeme prát kvalitní prádlo šetrně.

Kvalitou textilií se zabývat nebudeme. Výroba kvalitní textilie je záležitostí mnoha oborů a odvíjí se od rozličných požadavků. Pro zjištění a označení kvalitního prádla pro uvažovaný účel použití jsou nastaveny postupy od zkoušení až po certifikaci. Protože my již máme znečištěné kvalitní textilie k vyprání, je nutné vysvětlit, co znamená šetrné praní. Budeme ho definovat pomocí konkrétních veličin, které je možné měřit a u kterých lze z velikosti jejich změny posoudit opotřebení textilie. Zaměříme se na dlouhodobé působení produktů a procesů na textilie, a to hodnocením ukazatelů po 50 cyklech praní, které jsou stanoveny metodikou Textilního zkušebního ústavu v Brně v normě PNJ 601-80-2005 Textilie. Hodnocení jakosti praní. Vliv praní na textilie.

Vliv praní (technologii praní a máchání, vliv pracích prostředků, kvalitu prací a máchací vody) na kvalitu vypraného prádla hodnotíme podle ukazatelů: * pevnost zasucha, * ztráta pevnosti zasucha, * stupeň bělosti, * základní stupeň bělosti, * barevný odstín běli, * obsah anorganických látek (obsah popela), * obsah železitých iontů.

Kliknutím na náhled se zobrazí plná velikost obrázku!

Tento výčet je možné považovat za základní, neboť máme ještě rozšiřující ukazatele pro hodnocení jakosti praní (pevnost zamokra a ztráta pevnosti zamokra, polymerační stupeň bavlny a stupeň chemického poškození bavlny, obsah kovů ve vodě) a další informace o podmínkách praní, můžeme sledovat teplotní průběh a dobu trvání procesu. Každý z uvedených ukazatelů nebo kroků pracího procesu lze ještě dále zkoumat a podrobit dalším fyzikálně-chemickým zkouškám (tvrdost vody, zásaditost či kyselost lázní, aktivita bělicích lázní, teplota lázní…).

Chceme-li sledovat změny, potřebujeme nějaké stálé hodnoty, ze kterých vycházíme a se kterými tyto změny porovnáváme. Stálicí, tedy referenčním vzorkem, je pro nás standardní bavlněná zkušební tkanina, tzv. klůcek. (obr. 1) Tkanina je vyrobena v plátnové vazbě s vyznačením kontrolních proužků zelenou nití, bělená a bez přídavku opticky zjasňujících prostředků.

Zjistíme vlastnosti standardní tkaniny pomocí uvedených ukazatelů před praním a po 50násobném praní a z jejich změny ve srovnání s požadavky v citované normě můžeme hodnotit prací proces. Budou-li zjištěné výsledky odpovídat hodnotám, které jsou uvedeny na obr. 2, a vyprané prádlo bude vzhledově jako nové, můžeme být spokojeni.


O autorovi: Ing. Elen Klašková, Textilní zkušební ústav, s. p., Brno (klaskova@tzu.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?