Kontroverzní léčiva míří zpět k poslancům

15. 12. 2016 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Senátoři dnes rozhodli o vrácení novely zákona o léčivech zpět do Poslanecké sněmovny. Hlavním důvodem je problematický pozměňovací návrh poslance Jiřího Běhounka. Na poslední chvíli načtená úprava podporuje reexport a může výrazně zvýšit riziko nedostatku léků v českých lékárnách.


Vrácení novely do Poslanecké sněmovny podpořil již v úterý garanční Výbor pro zdravotnictví a zahraniční politiku. Jeho rozhodnutí dnes potvrdilo i senátní plénum. Do sněmovny se léčiva vrací společně s pozměňovacím návrhem senátora Petra Koliby (ANO 2011), který se v součinnosti s Ministerstvem zdravotnictví snaží minimalizovat rizika poslaneckých úprav.

Názor Ministerstva, které původně Běhounkův návrh podpořilo, změnilo stanovisko ÚHOS. Podle jeho představitelů by totiž přijetí zákona v této podobě vedlo jak k porušení principů hospodářské soutěže, tak ke kolizi s pravidly jednotného trhu EU. Změna se týkala především nucených dodávek léčivých přípravků do distribuční sítě. Ostré kritice byl v Senátu vystaven také pozměňovací návrh poslance Vyzuly, podle kterého se mají snížit ceny biosimilárních přípravků při vstupu na trh z původních -15% na -30% a generických přípravků z -32% na -40%, a který senátní zpravodajka Filipiová (ODS) označila za protiústavní přílepek.

Výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem (ČAFF) postup Senátu i Ministerstva zdravotnictví oceňuje. „Dlouhodobě tvrdíme, že pozměňovací návrhy pana poslance Běhounka a pana poslance Vyzuly, podporují paralelní vývoz léčivých přípravků z České republiky a zásadním způsobem mohou zvýšit riziko nedostupnosti léků pro české pacienty. Senát naštěstí splnil, alespoň v případě pozměňovacího návrhu pana poslance Běhounka, svou roli legislativní pojistky a nepodlehl populistickým zkratkám“ dodává ředitel Mátl.

Tisková zpráva ČAFF

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?