Korupce ohrožuje životy Albánců

24. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Albánská vláda svádí marný boj s korupcí, která zakořenila hlavně ve zdravotnictví. Úplatky tu zcela rozložily fungování nemocnic. Stává se, že toho kdo nezaplatí, nechají lékaři třeba i zemřít...


TIRANA 23. ledna (ČTK/AFP) - Albánská vláda svádí marný boj s korupcí, která prolezla celou zemi, zakořenila se ve všech sektorech, hlavně pak ve zdravotnictví, kde tato metla podkopává fungování nemocnic a ohrožuje často i životy pacientů.

Lékaři vyžadují bakšiš ve výši několikanásobku platu

„Korupce kazí reputaci albánského zdravotnictví,“ řekl agentuře AFP zástupce resortu zdravotnictví Dine Abazi. Ten se obrátil na justici poté, v Korči zemřel pacient, kterého lékaři nechtěli operovat, protože neměl peníze na úplatek.

Tyto nelegálně vyžadované peníze, které jsou často podmínkou pro poskytnutí lékařské péče, mohou i několikanásobně překročit průměrný měsíční plat, jenž činí v Albánii 150 eur.

Dhimiter Bixho, kterého přijali do tiranské nemocnice, kde má být lékařská péče v podstatě zdarma, musel zaplatit více než 1000 eur jednomu lékaři, aby mu operoval žlučník. Zásah se nakonec ukázal jako zcela zbytečný: dotyčnému byl totiž žlučník odstraněn už před více než deseti lety.


Každý pacient než se rozhodne navštívit lékaře, si nejprve zjišťuje, jaký obnos by měl dát do obálky

„Strašně mě bolelo břicho a lékař mi po desetiminutovém vyšetření řekl, že se musím okamžitě podrobit zákroku. Moc jsem nepřemýšlel, i když se mi žádaná suma zdála příliš vysoká,“ říká padesátiletý muž, který je už týden upoután na lůžko ve špinavém, studeném a tmavém nemocničním pokoji.

„Zkoumáme jeho chorobopis,“ tvrdí nepřesvědčivě lékařská rada. Skandál se totiž týká jednoho z nejznámějších chirurgů v Albánii.

Premiér korupci odsuzuje, ta však bují dál

Premiér Fatos Nano adresoval důrazné varování „všem lékařům, kteří ohrožují život svých pacientů“. Nikoho však konkrétně nejmenoval. „Jejich neodpovědný přístup nutí mnoho lidí, aby vydávali všechny své peníze za léčení v zahraničí,“ řekl Nano.

Výše úplatků v albánských nemocnicích

Svědectví o bakšiších, které berou lékaři v albánských nemocnicích, je nepřeberné množství. Za chirurgický zákrok se vyžaduje od 500 do 2000 eur. Umělé přerušení těhotenství stojí mezi 100 a 300 eury. Zdravotní sestra za své služby žádá minimálně 100 eur a pacienti je musejí zaplatit hned po příchodu do nemocnice.

Situace není lepší ani na soukromých klinikách, kde se chamtiví lékaři nerozpakují si nemoci vymýšlet.

„Naším zájmem je zavázat si klienta,“ přiznává pediatrička z Tirany, která rozděluje svůj čas mezi práci ve veřejné nemocnici a na soukromé klinice.

Podle ní je to dobře zaběhnutý systém a funguje perfektně, od konzultací výsledků analýz - často falešných - až po p1ředepisování nekonečného seznamu léků, které si pacient musí koupit v „doporučené“ lékárně.

Lékaři potom inkasují kolem deseti procent z ceny předepsaných a zakoupených léků. „Mají samozřejmě zájem předepsat co největší počet léků, a to ještě těch nejdražších, i když tyto výrobky mohou být pro pacienta škodlivé,“ přiznává Gjergji Leka z ministerstva zdravotnictví.

„Mafie, která ovládá sektor léků, ohrožuje život tisíců lidí,“ připouští kardiolog Sali Berisha, bývalý prezident a nyní šéf opozice.

Podle něho je farmaceutický trh v rukou pašeráků, kteří dopravují do Albánie zásoby léků s prošlou záruční dobou. Ty pak znamenají skutečné ohrožení zdraví Albánců.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?