Kostní hmota může určit riziko vzniku rakoviny prostaty

19. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
U mužů s větším množstvím kostní hmoty hrozí vyšší riziko vzniku rakoviny prostaty. Pokud by se tato souvislost prokázala, bylo by možné snadněji určovat rizika onemocnění včas...


informuje agentura Reuters.

Současné parametry pro určování rizika nejsou spolehlivé

V současné době totiž lékaři odvozují pravděpodobnost rakoviny prostaty v závislosti na věku pacienta, jeho rase nebo onemocnění v rodině.

Souvislost onemocnění s hladinou mužských hormonů, vitaminu D a vápníku prokázaly jen některé studie. Jiné naopak ukazují, že tyto faktory nemají na riziko vzniku onemocnění významnější vliv.

Index kostní hmoty: snadné měření

Průběžné sledování hladiny živin a hormonů je přitom velmi obtížné. Lékaři z Boston University School of Medicine v Massachusetts se proto snažili zjistit, zda existuje korelace mezi vznikem rakoviny a množstvím kostní hmoty. Tyto údaje se totiž získávají mnohem snadněji.

Tým Dr. Yuqinga Zhanga sledoval celkem 1012 mužů bílé pleti po dobu asi 30 let. Nikdo z pozorovaných mužů na začátku studie rakovinou prostaty netrpěl. U všech byl přitom změřen index kostní hmoty.


Množství kostní hmoty se měří snadněji než hladina živin nebo hormonů.

V průběhu výzkumu byla rakovina prostaty diagnostikována u 100 mužů. Výzkumníci zjistili, že u osob s nejvyšším množstvím kostní hmoty byla mnohem větší pravděpodobnost rakoviny prostaty než u mužů, kteří měli kostní hmoty nejméně.

Autoři studie naznačují, že index kostní hmoty u mužů by mohl v budoucnu pomoci snadněji určovat pravděpodobnost vzniku rakoviny prostaty.

Jak američtí výzkumníci dodávají, příčiny vztahu mezi váhou kostí a vznikem onemocnění, však zatím nejsou zcela jasné.

Související odkazy:

The American Journal of Medicine 2002; 113:734-739


DÁLE ČTĚTE:
Benigní hyperplazie prostaty etiologie a farmakoterapie

V léčbě rakoviny jsou lékaři stále úspěšnější

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 19.2. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?