Koupí narcisů Slováci bojovali proti rakovině

5. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ulice slovenských měst zaplavily v pátek tisíce narcisů. Lidé si za libovolný příspěvek kupovali živé i umělé žluté květy, aby tak přispěli na boj proti rakovině. Den narcisů letos už poosmé připravila slovenská Liga proti rakovině...


BRATISLAVA - Za peníze ze sbírky se nakoupí přístroje na léčbu onkologických onemocnění. Část je určena také na podporu preventivních projektů proti rakovině. Loni Slováci přispěli částkou téměř 14 milionů korun.

„Je dobře, že takováto akce existuje. Myslím, že přispět by měl každý, komu to finanční situace jen trochu dovolí. Nikdo z nás neví, zda jej rakovina nepostihne. Rovněž jsem ráda, že se o této nemoci stále více hovoří a že se lidé chtějí s ní poprat,“ řekla asi čtyřicetiletá Bratislavanka.

Den narcisů je obdobou českého Květinového dne. Narcisy v ulicích slovenských měst rozdávaly skupinky studentů, kterým pak lidé házeli do pokladniček většinou bankovky v hodnotě 20, 50 a 100 korun.

Rakovina patří vedle srdečních chorob mezi nejčastější příčiny úmrtí Slováků. Na pětimilionovém Slovensku onkologové ročně zaznamenají kolem 23 tisíc nových případů nádorových onemocnění a přibližně 11 tisíc pacientů s touto diagnózou umírá.

Resort zdravotnictví i nevládní organizace se proto snaží obyvatele přimět, aby nepodceňovali preventivní prohlídky, díky nimž mohou být nádorová onemocnění odhalena ještě v raném stadiu.

Slovenští muži nejčastěji trpí rakovinou plic a ženy zase nádorovým onemocněním prsu. Podobně jako v dalších evropských zemích zaznamenávají také slovenští onkologové rychlý nárůst rakoviny tlustého střeva a konečníku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?