Koupíme léky v samoobsluze?

18. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Farmaceutické firmy chtějí nabízet volně prodejné léky formou samoobslužného prodeje. Většina lékařů i lékárníků je však proti...


Praha - Některé farmaceutické společnosti naříkají, že se jejich výrobky nedostanou na pulty lékáren, protože je vytěsní výrobky obřích konkurentů.

Chtějí proto prosadit možnost nabídky léků, které nejsou na předpis, v samoobslužném prodeji. Ten chce do návrhu novely zákona o lécích zařadit i poslanec Jozef Kubinyi (ČSSD).

Plnou podporu má ve Svazu pacientů České republiky. Předseda Svazu pacientů Luboš Olejár tvrdí shodně s Kubinyim, že umožněním samoobslužného prodeje volně prodejných léků se zvýší ochrana intimních zdravotních údajů nebo informací o dané osobě.

„Navíc bude mít pacient větší možnost potřebného seznámení se s kontraindikacemi léku a nebude blokována čekající nervózní fronta dalších kupukárníkem nebo lékařem.

„Česká lékárnická komora je zásadně proti tomu společně s ministerstvem zdravotnictví a některými poslanci,“prohlásil prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. Potvrdil, že samoobslužný prodej léků požadují zejména jejich výrobci, a ne pacienti.

„Pacient, pokud přijde do lékárny, je buď rozhodnut, který lék chce, a v tom případě mu jej lékárník poskytne, nebo potřebuje poradit, což je na osobní pohovor,“tvrdí Chudoba . Samoobslužný prodej je podle něj v některých zemích povolen, ale ve většině ne. Nadšeni nejsou ani psychologové a lékaři, kteří pracují s pacienty léčenými ze závislosti.

„Lék je skutečně rizikový výrobek, který patří zásadně do rukou lékaře, případně lékárníka. Není to žádná potravina, ani její přídavek, ale specifická látka, kterou bychom měli přijímat z rukou povolaných odborníků,“vyjádřil své mínění Bořivoj Prokeš, vedoucí lékař oddělení závislostí Psychiatrického centra v Bohnicích.

DANA MACHURKOVÁ, Střední Čechy, 18.02.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?