Kožní lůžka převezme Bulovka

13. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražská FN Motol zrušila kožní lůžka. Zůstává zde jen kožní ambulance a pacienti, kteří mají vážné kožní problémy a musejí být hospitalizováni, přecházejí od ledna do pražské FN Bulovka...


Pražská FN Motol se zbavila kožních lůžek. Zůstává zde jen kožní ambulance a pacienti, kteří mají vážné kožní problémy a musejí být hospitalizováni, přecházejí od ledna do pražské FN Bulovka.

„Myslím, že šlo o velmi ukvapené rozhodnutí. Mělo se realizovat v době ukončení školního roku, protože na kožní klinice se učí medici,“ řekla docentka Jana Hercogová, přednostka dermato-venerologické kliniky FN Motol.

Uvedla, že na vybavení nového pracoviště na Bulovce, které bude mít 41 lůžek, je zapotřebí přibližně tří miliónů korun, z toho dva milióny na nezbytné přístroje.

„Jestliže o tom ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, předpokládám, že kliniku také finančně zabezpečí a tyto náklady uhradí. Vždyť klinika provádí výuku i výzkum, a je tedy nezastupitelná,“ uvedla Hercogová.

Dodala, že pracoviště v Motole léčilo některá kožní onemocnění pro celou Českou republiku. „Je škoda, že se Motol kožních lůžek zbavil, protože zde pacienti byli zvyklí a klinika dosahovala velmi dobrých výsledků,“ řekla Hercogová.

Ředitel FN Motol Miloslav Ludvík Právu řekl, že vedení nemocnice tak rozhodlo, protože lůžka byla dlouhodobě ne zcela plně využita a ubývá také pacientů, kteří při kožním onemocnění potřebují hospitalizaci.

„Lůžka potřebujeme pro jiné obory, které chceme rozvíjet. Proto jsme lůžkovou část kliniky uzavřeli. Už dnes se většina léčby přesouvá do ambulance, a kdo bude potřebovat ambulantní kožní ošetření, bude ho v naší nemocnici mít dál,“ řekl Ludvík.

Václav Pergl, Právo, 13.1.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?