Kraj bude hledat v cizině bohatého strýčka

2. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Některé rozestavěné nemocnice už od příštího roku nebude financovat stát. Kraje si proto musí zajistit domácího či zahraničního partnera, který by pomohl řešit kraji finanční problémy...


Poslanecká sněmovna schválila ještě pro rok 2003 na rekonstrukci nemocnice v Pardubicích 147 miliónů, ve Svitavách 140 miliónů, v Litomyšli 112, Ústí nad Orlicí 83, Chrudimi 46 a v Moravské Třebové 12 miliónů korun. Dále se však musí o tyto nemocnice postarat ze svých prostředků pouze Pardubický kraj, protože financování rozestavěných investičních akcí, individuálně dotovaných státem, příštím rokem skončí.

„Tyto státem dotované investiční akce skončí během dvou let,“ řekl Právu radní Pardubického kraje pro zdravotnictví a sociální věci Josef Janeček. „Je proto naším zájmem, abychom si včas dokázali zajistit domácího či zahraničního partnera, který by pomohl řešit kraji finanční problémy, které právě u nemocnic stále narůstají. Zdroje, které náš kraj má, na další plánované rekonstrukce nemocnic bohužel stačit nebudou. Čeká nás tedy vyhlášení výběrového řízení, které by nám mělo v hledání tohoto partnera pomoci,“ dodal Janeček.

Nemocnice však nepotřebují peníze jen na rekonstrukce, ale hlavně na mzdy.

„To, co se stalo v minulých dvou letech, kdy stát donutil ředitele zvednout mzdy, aniž by zdravotní pojišťovny jakkoli zvýšily zdroje, je zločin, neboť nemocnice se tak dostávají každým dnem do stále větších deficitů. V našem kraji je to za tento rok zhruba 150 miliónů korun a situace se stále zhoršuje. Nyní k tomu přibylo i plošné zvyšování platů lékařů o dalších sedm procent k 1. lednu 2003. Takovéto sliby již musím bohužel označit za doslovné šílenství,“ konstatoval krajský radní.

„Zdravotní pojišťovny tvrdí, že hradí pouze zdravotní péči, ne však navýšené mzdy. K prvnímu lednu přejdou nemocnice ze zákona pod kraj, stát si umyje ruce a veškerá odpovědnost tak spadne na nás. Bez změny úhradového systému však nejsme schopni tento problém vyřešit.

Považujeme proto rozhodnutí ministerstva zdravotnictví za systémovou chybu, která způsobuje schodky v hospodaření, a to nejen v Pardubickém kraji.

Tato skutečnost se musí zákonitě projevit ve zvyšujícím se tlaku na omezování počtu zaměstnanců a zefektivňování činností, stejně však i v nepopulárních krocích, jako je například omezování lékařské služby v nočních hodinách,“ sdělil Josef Janeček.

Hejtman Pardubického kraje Roman Línek k tomu dodal, že ke zlepšení současného stavu v hospodaření nemocnic bude nutno využít i dobrých zkušeností ze zahraničí.

„Nejedná se pouze o řešení stávající situace, ale delšího horizontu, kdy by mělo být jasné, kam chce kraj jako nový zřizovatel zdravotnictví na území Pardubického kraje dostat,“ uvedl Línek.

Právo, 31.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?