Kraj chce kutnohorskou nemocnici převést pod zařízení v Kolíně

31. 3. 2009 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj by chtěl kutnohorskou nemocnici, která v současnosti patří městu, převést pod své zařízení v Kolíně. Hejtmanství proto jedná s vedením radnice o bezúplatném převodu nemocnice, zároveň je ale možné, že zařízení bude nakonec provozovat město nebo bude případně prodáno..


Podle hejtmana Davida Ratha (ČSSD) by konečné rozhodnutí města mělo padnout co nejrychleji, jinak hrozí, že v Kutné Hoře nakonec žádná nemocnice nebude.

„Z naší strany je to nabídka, ne povinnost. Pokud se město rozhodne, že nemocnici budou provozovat sami nebo ji prodají, tak je to jejich rozhodnutí. My jim nabízíme bezúplatné převzetí, mělo by ale k tomu dojít co nejdřív,“ řekl dnes Rath novinářům.

Městské nemocnici v současnosti hrozí personální krize. Několik lékařů již oznámilo svůj záměr odejít. Podle Ratha by se nemocnice mohla „personálně úplně rozložit“. „Dojde tam k další vlně odchodů a už to nikdo nedá dohromady,“ varoval. Lékaři ovšem podle jednatele společnosti Nemocnice Kutná Hora Martina Suchánka avizovanými odchody reagují právě na skutečnost, že by nemocnici měl převzít kraj.

Zařízení donedávna provozovala společnost Medistyl-Pharma, která měla také zájem o jeho koupi. Na začátku roku ale kraj městu nabídl, že nemocnici převezme. Slíbil, že zachová rozsah poskytované péče, případně znovu otevře porodnici a dětské oddělení. Medistyl-Pharma se ale kvůli tomu začala obávat o další podnikání v Kutné Hoře, rozhodla se proto pro radikální řešení a nemocnici městu vrátila. Zastupitelé poté dali vedení města mandát jednat s krajem o převodu nemocnice.

Hejtmanství chce podle Ratha v nemocnici udržet základní spektrum akutních oborů, tedy menší akutní internu, menší akutní chirurgii se zaměřením především na jednodenní chirurgii a s největší pravděpodobností menší oddělení jednodenní chirurgie pro oblast gynekologie. Těžištěm má být zajištění následné péče pro kolínskou a kutnohorskou nemocnici.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?