Kraj chce u Vestce vybudovat za peníze EU biomedicínské centrum

19. 1. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj spolu s Akademií věd chtějí v oblasti Vestce u Prahy vybudovat Národní biotechnologické a biomedicínské centrum (NBBC). Na projekt by mohl získat až 300 milionů korun z operačního programu Podnikání a inovace.


Návrh v pondělí schválili krajští zastupitelé.

Jde již o druhý významný vědecký projekt v této lokalitě. Již dříve bylo rozhodnuto o vybudování Biotechnologického a biomedicínského centra (Biocev), jehož vznik připravují Akademie věd a Univerzita Karlova.

Pokud obstojí při posuzování mezinárodním týmem odborníků v Bruselu, má začít jeho výstavba letos. Stát by centrum mělo na parcele u Vestce, kterou už Akademie věd zakoupila.

Hejtman David Rath (ČSSD) uvedl, že kraj by do středních Čech rád dostal významné vědecké instituce. Podotkl, že lze těžit z blízkosti Prahy i ruzyňského letiště.

„Proto jsme navázali úzkou spolupráci s Akademií věd, která ve středních Čechách bude budovat jedno z největších nebo úplně největší laserové centrum v Evropě. Současně už vzniká velké biotechnologické výzkumné centrum pod křídly Akademie věd ve středních Čechách a rádi bychom těmto plánům a trendům pomohli nejen politickou deklarací, ale i finančně,“ dodal. V současnosti se podle něj u Vestce hledají vhodné pozemky.

Starosta Vestce Miroslav Pašek záměr kraje vítá. Podotkl, že projekt NBBC má stejně jako projekt Biocev plnou podporu obce. Vestečtí podle něj mohou těmto záměrům vyjít vstříc i případnými úpravami územního plánu.

Někteří opoziční zastupitelé za ODS namítali, že spoluúčast kraje by mohla být příliš vysoká. Podle místopředsedkyně klubu ODS Dagmar Nohýnkové budou přímé náklady činit v případě NBBC nejméně 100 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?