Kraj chce urovnat spory v záchrance specialistou na lidské zdroje

5. 5. 2017 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj chce spory mezi vedením krajské záchranné služby a odbory vyřešit pomocí specialisty na lidské zdroje. Po schůzce s vedením a odbory to řekl hejtman Bohumil Šimek (ANO).


Obdobný specialista v organizaci chybí. Kraj ho bude platit zhruba rok. Odboráři to vnímají jako krok ke zlepšení, nadále ale trvají na odchodu ředitele Milana Klusáka, řekl novinářům předseda jihomoravských odborářů Bohuslav Zrza. V kraji od léta trvá stávková pohotovost a odbory o jejím odvolání neuvažují.

Kraj vyhlásí na manažera lidských zdrojů výběrové řízení. Do doby jeho výběru bude funkci plnit mediátor Ondřej Přibyla, který se v posledních týdnech snažil dvě znesvářené strany usmířit. Specialista po nástupu zmapuje procesy v organizaci, nastaví komunikaci mezi vedením a zaměstnanci a zapracuje návrh na rozvoj HR oddělení.

Spory mezi vedením a částí zaměstnanců se táhnou delší dobu. Asi 200 lidí souhlasilo s odboráři ve vyhlášení stávky a volání po odchodu Klusáka, stejný počet se za ředitele postavil a požaduje odvolání stávkové pohotovosti. Záchranka má na jižní Moravě asi 600 zaměstnanců.

Situaci řešilo bývalé vedení kraje i to nové od svého nástupu loni v listopadu. V posledních týdnech v organizaci fungoval mediátor Přibyla, který se setkal s každou stranou zvlášť a poté dohromady. „Od prvních jednání bylo jasné, že je problém ve špatné komunikaci. Potvrdil nám to i mediátor,“ uvedl Šimek.

Přibyla prý rozumí tomu, že odboráři chtějí odvolání ředitele, podle něj jsou ale problémy systémové, a proto by spory nastaly s jakýmkoliv dalším ředitelem. Je třeba změnit systém. „Mým úkolem nyní bude snést celý problém, který se nyní řešil mezi vedením a odboráři, na úroveň samotných zaměstnanců,“ doplnil Přibyla.

Kraj už v minulosti provedl v organizaci, kterou zřizuje, kontrolu. Odhalila více než dvacítku nedostatků. Vedení se s nimi mělo vypořádat, což ověřila další kontrola. „Výsledky krajské kontroly sice ukázaly, že se vedení s nedostatky vypořádalo, ale dlouhodobě podcenilo důležitost řízení lidských zdrojů. Práce záchranářů je natolik stresující a prostředí specifické, že je potřeba speciální přístup k řešení problémů,“ doplnil Šimek. Klusák uvedl, že se vedení organizace snaží komunikaci zlepšit i po vlastní ose. Zaměstnancům nabízí jednání a jezdí také na výjezdy do základen v okresech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?