Kraj chce ušetřit za elektřinu v nemocnicích

5. 2. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Kraj Vysočina chce zjistit, kolik lze ušetřit nákupem elektrické energie od společného dodavatele. Pilotní projekt odzkoušejí krajské nemocnice. Jak Právu řekl hejtmanův náměstek Vladimír Novotný, pokud kraji předpoklad vyjde, mohly by jen nemocnice ušetřit řádově až milióny korun...


Kraj Vysočina plánuje uskutečnit ve spolupráci s krajskými nemocnicemi změnu způsobu dodávky elektrické energie pro vybraná zdravotnická zařízení. Důvodem jsou předpokládané úspory, neboť u zakázky s velkým objemem se očekává množstevní sleva. Centrální dodavatel elektrické energie pro nemocnice by měl být znám ve druhé polovině letošního roku.

„Zatím se počítá s nemocnicemi v Jihlavě, Novém Městě na Moravě, Pelhřimově a v Třebíči. Nemocnice v Havlíčkově Brodě, která má ještě pro první pololetí vlastního dodavatele, by se za optimální situace měla připojit dodatečně,“ uvedl hejtmanův náměstek. „Předpokládáme, že díky společné zakázce, a tedy velkým odběrům, se tímto způsobem dostaneme na nižší cenu. Záleží na podaných nabídkách,“ uvedl Jan Koten z krajského odboru sociálních věcí a zdravotnictví. Kraj k tomuto postupu vede obecně platný zákon trhu, který často zvýhodňuje větší odběratele.

„Úspory budou moci být užity pro jiné účely zdravotnických zařízení - třeba na navýšení mzdových prostředků a zkvalitnění věcného a technického vybavení,“ doplnil Vladimír Novotný. Jak doplnil, kraj v této chvíli zpracovává podklady se stejným účelem i pro úřad jako takový a předpokládá, že pokud se postup osvědčí, mohly by se výhodné nákupy elektrické energie rozšířit i na ostatní příspěvkové organizace - školská a sociální zařízení. Jedná se však řádově o desítky organizací s vlastní právní subjektivitou, které se nejdřív musí navzájem na společném postupu domluvit.

Kraj Vysočina má s centrálním zadáváním veřejných zakázek již zkušenosti. „V minulém roce se tímto způsobem, tedy formou centralizované zakázky, řešila dodávka identifikačních náramků pro naše nemocnice,“ připomněla vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Věra Švarcová.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?