Kraj chce v nemocnici zrušit některá oddělení

21. 4. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajští radní chtějí zrušit ORL ve FrýdkuMístku. Lékařům ani pacientům se to nelíbí.


Letos v létě se měl Karel Jankovský z Frýdku-Místku podrobit operaci na oddělení nosní, krční, ušní (ORL) ve frýdecko-místecké nemocnici. Na zákrok ale asi nepůjde. Jedině, že by se poohlédl po jiné nemocnici. Frýdecko-místecké oddělení ORL chtějí krajští radní zrušit. „Když jsem byl nedávno na kontrole, řekli mi, že se mám raději zeptat jinde. Zůstal jsem jako opařený, protože sem chodím léta a zdejším lékařům věřím,“ uvedl pětapadesátiletý Jankovský.

Podobně jsou na tom i pacienti plicního oddělení. I to je na seznamu pracovišť, která mají zaniknout. Radní kraje se pro tento krok rozhodli na základě auditu, ze kterého vyplývá, že ztráta krajských nemocnic dosahuje 210 milionů korun. Kraj chce k 1. červenci sloučit všech sedm nemocnic do jedné.

„Nikdo nám nic konkrétního neřekl. Z webových stránek kraje jsme se ale dozvěděli, že nám chtějí zrušit některá lůžka,“ řekl šéf lékařských odborů frýdecko-místecké nemocnice Viktor Talafa. Ředitel frýdecko-místecké nemocnice Miroslav Přádka je přesvědčen, že tak zásadní úpravy, které se týkají čtyř oddělení, potřebují patřičné zdůvodnění. „V nejbližší době o tom budeme s krajem jednat,“ řekl Přádka.

Náměstek moravskoslezského hejtmana Karel Konečný považuje napětí kolem rušení některých oddělení za zbytečné. „O tom, zda se bude vůbec něco rušit, rozhodneme společně s vedením nemocnic,“ ujistil Konečný.
V nemocnici ale klid není. Lékaři a sestry se bojí propouštění. „Nemocnice má momentálně 439 lůžek. Po úpravách jich má být o devětašedesát méně. Nevíme, co nás čeká,“ konstatoval Talafa.
Je sloučení krajských nemocnic dobré řešení?

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?