Kraj chce zákon, který fifejdskou nemocnici přiklepne Ostravě

5. 3. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Chtějí tak společně s vedením Ostravy elegantně vyřešit spor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Ten reprezentaci Ostravy minulý týden vzkázal, že pokud bude za lidi platit poplatky ve fifejdské nemocnici z městského rozpočtu, pak stát městu nevrátí nemovitý majetek tohoto zařízení...


Chtějí tak společně s vedením Ostravy elegantně vyřešit spor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (KDUČSL). Ten reprezentaci Ostravy minulý týden vzkázal, že pokud bude za lidi platit třicetikorunové poplatky ve fifejdské nemocnici z městského rozpočtu, pak stát městu nevrátí nemovitý majetek tohoto zdravotnického zařízení.

„Budeme zřejmě postupovat stejně jako brněnští poslanci v případu převodu Úrazové nemocnice Brno. To znamená, že chceme, aby nemovitosti fifejdské nemocnice přešly do majetku města ze zákona. Návrh zákona by mohli předložit i naši poslanci. Zákonodárnou iniciativu však mohou vyvíjet také kraje, myslím, že v tomto případě budou mít větší sílu,“ uvedl ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD). Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) potvrdil, že krajská reprezentace je ve shodě s vedením Ostravy. „Fifejdská nemocnice je nedílnou součástí zdravotnických zařízení Moravskoslezského kraje. Pokud bude pan ministr Kalousek dál dělat obstrukce s převodem majetku, který historicky patří Ostravě, vyjdeme se zákonodárnou iniciativou. Máme podporu i sociálnědemokratických poslanců v čele s místopředsedou sněmovny Lubomírem Zaorálkem,“ potvrdil Palas.

Předpokládá, že se zákonodárnou iniciativou vyjdou krajští zastupitelé už na své dubnové schůzi.

ČSSD podporují v jejím úsilí i členové KSČM na úrovni města Ostravy i kraje. „V zákonodárné iniciativě podpoříme své kolegy z ČSSD. Protože ve vedení kraje máme společně většinu, je téměř jisté, že návrh projde. Jednal jsem také s naším stranickým předsedou Vojtěchem Filipem. Naši poslanci zřejmě budou na příští schůzi v této věci interpelovat pana Kalouska,“ řekl krajský radní a ostravský zastupitel za KSČM Josef Babka.

Náměstek primátora pro finance Lukáš Ženatý (ODS) tvrdí, že nemocnice byla vždycky majetkem města a právní komplikace, které nastaly v posledních několika letech, by měly být napraveny. „Nemocnice a nemovitosti mají být v rukou města. A o způsobu, jak se k tomu dostat, budeme jednat. Pan primátor nás informoval, že to bude jeho osobní iniciativa jako krajského zastupitele, aby kraj návrh zákona předložil. Jak se k tomu zachová ODS, která nesouhlasí s tím, aby regulační poplatky ve zdravotnictví byly za pacienty hrazeny z veřejných rozpočtů, tak to je předčasná záležitost. Ve chvíli, kdy ten návrh vznikne, tak se o něm budeme bavit a je otázka, jak se ty diskuse dál povedou,“ reagoval Ženatý.

Mirka Chlebounová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?