Kraj dá do nemocnic desítky miliónů

15. 12. 2006 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínský kraj hodlá pokračovat v rozvoji zdravotnictví tak, aby lidé i při svobodné volbě lékaře a místa svého ošetření mohli upřednostňovat nemocnice a zařízení přímo na Zlínsku...


Novinářům to ve Zlíně řekl krajský hejtman Libor Lukáš (ODS).

Například na rozvoj čtyř nemocnic uvolní v příštím roce 53,5 miliónu korun. Peníze nemocnicím poslouží především na nákup nové moderní techniky. Dotace zdravotnickým zařízením pomohou také s udržováním majetku, který mají od kraje v pronájmu. O rozdělení financí již rozhodla krajská rada, ještě ho ale musí schválit krajské zastupitelstvo.

Rentgeny, kamery, monitory

Největší částku, přes 8,4 miliónu korun, získá na pořízení nových přístrojů nemocnice v Uherském Hradišti. Lékaři na ARO a na jednotce intenzivní péče se tak dočkají například nového monitorovacího systému. Více než 8,1 miliónu korun dostane také kroměřížská nemocnice, která pořídí například nový rentgenový přístroj nebo sítnicovou kameru. Krajská nemocnice ve Zlíně obdrží na pořízení speciálního přístroje téměř 3,5 miliónu korun.

Dotace nemocnicím pomohou s pokrytím některých provozních nákladů. Vsetínská nemocnice na provoz obdrží šest miliónů korun. Kraj pomůže také krajské nemocnici, která provozuje krajské detoxikační centrum. Na provoz tohoto centra přidá úřad téměř čtyři milióny korun. „Na toto zařízení doposud nepřispívají zdravotní pojišťovny,“ upozornil Libor Lukáš.

Zlínský kraj je zřizovatelem čtyř nemocnic. Jako akciové společnosti fungují od začátku letošního roku nemocnice v Kroměříži, Zlíně a Uherském Hradišti. Ve Vsetíně, kde je také založena akciová společnost, zatím ale stále péči poskytuje kvůli rozhodnutí rejstříkového soudu nemocnice ve formě příspěvkové organizace. Během letošního roku uvolnil Zlínský kraj do rozvoje zdravotnictví přibližně 80 miliónů korun.

Transformace motivuje

„Ukázalo se, že transformace nemocnic, kterou jsme v politicky velmi rozkvašeném prostředí uskutečnili právě před rokem, přinesla první výsledky. Před rokem jsme měli dluh kolem sta miliónů korun, dnes ho nemáme. Motivační faktory, které se vytvářejí v subjektech, jež mají základ v moderním řízení, jsou akční, jsou funkční. Lze konstatovat, že to byl krok správným směrem. Chceme tak pokračovat. Do nemocnic jsme vložili další prostředky a snažíme se je dávat do kapitálových výdajů tak, abychom reprodukovali majetek. Abychom dokupovali vyspělou zdravotnickou techniku, aby naši občané měli možnost vyhledávat zdravotní péči především ve Zlínském kraji, i při respektování svobodné volby lékaře či místa svého ošetření. Zdravotnictví je nutné budovat jako prestižní obor, který dotváří charakter regionu a lidí, kteří v něm žijí,“ podtrhl hejtman Libor Lukáš.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?