Kraj dostal sankci za recepty

11. 1. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecký kraj porušil zákon o ochraně osobních údajů, když na podzim loňského roku na svých internetových stránkách zveřejnil ukázky falešných receptů. Obsahovaly osobní údaje včetně rodných čísel.


Na problém loni v září upozornil Ústecký deník, a kraj je krátce poté ze stránek odstranil. Před nedávnem kvůli tomu dostal i pokutu od Úřadu pro ochranu osobních údajů (UOOU).

Vedoucí odboru správních činností UOOU Vanda Foldová redakci informovala, že kvůli receptům s krajem v říjnu zahájili správní řízení. V něm zjistili, že kraj opravdu pochybil. Falešné recepty, které obsahují jména, adresy a rodná čísla skutečných lidí, na stránkách uveřejňovat neměl. „10. prosince byla Ústeckému kraji udělena pokuta za spáchání správního deliktu,“ uvedla Foldová.

Kraj pochybení uznává. Jeho mluvčí Magdalena Hanáčková uvedla, že dali pokyn k jejímu zaplacení okamžitě, jak rozhodnutí úřadu nabylo právní moci. „Výše pokuty činí 5 tisíc a další náklady tisíc korun,“ uvedla Hanáčková.

Do problému se zveřejněním osobních údajů se kraj dostal kvůli dobrému úmyslu upozorňovat lékárníky na výskyt falešných receptů, které byly zachycené v České republice. Využívají jich hlavně výrobci drog. Recepty s ukradenými nebo falešnými razítky lékařů jsou především na léky s pseudoefedrinem, opiáty nebo subutex, který slouží k léčbě drogové závislosti, ale narkomané ho zneužívají.

Kraj na svých stránkách uvádí, že po krajích chtělo zveřejňovat informace o falešných receptech ministerstvo zdravotnictví. Návrhy krajů, jak to dělat, prý odmítlo. „V současné době je sekce Falešné recepty nepřístupná a krajský úřad ji dále nebude využívat. Je pravděpodobné, že se potřebné informace o zneužívaných a padělaných receptech nedostanou k lékárnám včas, nebo vůbec,“ uvedl kraj.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?