Kraj hledá manažera pro nemocnici. Značka: ihned

5. 3. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská krajská nemocnice se znovu potácí v padesátimilionové ztrátě, která bude možná ještě vyšší, a politici znovu hledají řešení, jak z této situace ven.


„Musíme spojit síly a pokusit se něco udělat. Pokud nám někdo chce pomoci, pak ho nekopejte do kotníků. Myslím, že fúzi tří nemocnic v kraji udělalo minulé vedení kraje dobře a my musíme zachránit všechny tři nemocnice,“ reagoval hejtman Josef Novotný na ostrou diskuzi, která se kvůli Karlovarské krajské nemocnici (KKN) rozhořela na včerejším krajském zastupitelstvu.

Zda Karlovarský kraj nemocnice pronajme, což je jedna z možných variant, to hejtman odmítl s tím, že jde o předčasné spekulace. Konkrétní jednání se podle něj dosud neuskutečnila.

Řada zájemců má ale o nemocnici zájem. Výběr bude podle hejtmana velmi pečlivý a vítěz by měl být propojený s regionem. „Nechceme opakovat chyby z minulosti,“ uvedl hejtman.

Ekonomická situace krajské nemocnice je podle ekonomky kraje kritická. „Společnosti ubývají hotové peníze, zvyšuje se stav pohledávek, které zdravotní pojišťovny nestíhají splácet. To je špatný trend. Růst osobních a mzdových nákladů vystřelil o osm procent a zadluženost stoupá nad úroveň 0,5 procenta, do níž je společnost hodnocena jako neriziková. Finanční nezávislost nemocnice poklesla a zadluženost velmi vzrostla,“ vysvětlila krajským zastupitelům Dagmar Divišová, vedoucí odboru financí krajského úřadu a zároveň členka představenstva KKN.

Podle krajského zastupitele Luboše Orálka (ODS) bude ztráta nemocnice ještě vyšší, a systémová změna je nutná. „Je to pekelná situace,“ zdůraznil.

Na dotaz Otmara Homolky ze sdružení O co jim jde?!, zda stále platí vypracovaná strategie o budoucnosti karlovarského zdravotnictví, již krajští zastupitelé schválili, se mu od představitelů kraje dostalo odpovědi, že ortodoxně trvat na tom, co bylo kdysi, není šťastné.

„Nemocnici nyní vede představenstvo složené ze čtyř krajských radních, které není ideální. Řešení budeme hledat. Nemocnici musí vést pevná řídící složka,“ uvedl radní pro zdravotnictví Václav Larva. Podle radního Bradáče měla schválená strategie tři varianty. „Já jsem pro třetí z nich, tedy pro zachování současného stavu.

Objem mezd se pokusíme zachovat a v budoucnu snad dojde i na stavbu nové nemocnice. Na to mu ale zastupitelka Berenika Podzemská (hnutí Doktoři) namítla, že jde o variantu, kterou realizační tým pracovně nazýval udržování chátrání.

„Jde o nejdražší variantu, která povede k destrukci všech tří nemocnic. Podle jejího kolegy Dalibora Stacha tak nemocnice směřuje k exekuci majetku a hrozí, že spadne do soukromých rukou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?