Kraj na proplácení poplatků šetří

9. 11. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Už jen necelý půlmilión proplatí letos Středočeský kraj pacientům za zdravotnické poplatky. Zatímco dříve kraj proplácel pacientům automaticky všechny poplatky za ošetření v krajských zařízeních a za 1,5 roku této praxe za to vydal ze svého rozpočtu přes 120 miliónů korun, po změnách pravidel to bude výrazně méně.


Pravidla změnilo vedení středních Čech letos od srpna. Od té doby mohli lidé žádat o proplácení vydaných poplatků zpětně kraj. Musí to dělat písemně a doložit k tomu doklady o zaplacení. Rada kraje v pondělí schválila, komu peníze proplatí a komu ne.

„Za poslední tři měsíce podalo žádost přes šest set žadatelů, většině jsme žádosti schválili a za měsíce srpen až říjen bude proplaceno přes 428 tisíc korun,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Zdeněk Seidl (ČSSD).

Peníze přijdou žadatelům v nejbližších týdnech na jejich účty. Kraj proplatí poplatky i pacientům ošetřeným v jiných než krajských nemocnicích. Z jiných nemocnic požádalo 26 pacientů a všem kraj poplatky uhradí.

Hejtman David Rath (ČSSD) doplnil, že ke konci roku by mohlo být žádostí trochu víc než dosud. „Je možné, že někteří lidé své žádosti sdruží, nahromadí do konce roku ještě nějaké výdaje a pošlou vše najednou ke konci roku,“ uvedl Rath.

I tak ale kraj výrazně ušetří za proplácení zdravotnických poplatků. Za celé druhé pololetí tohoto roku by měl podle odhadů proplácet zhruba milión, zatímco za celý loňský rok vydal 80 miliónů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?