Kraj nemá na dostavbu nemocnice

22. 9. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj nemá peníze na dostavbu kladenské nemocnice. Chybí mu 200 miliónů korun. Podle Davida Ratha je na vině bývalé vedení. "Minulé vedení kraje rozhodlo, že maximální cena za dostavbu areálu bude 1,2 mld. korun. To měla být konečná cena včetně DPH," uvedl Rath...


Středočeský kraj nemá peníze na dostavbu kladenské nemocnice. Chybí mu 200 miliónů korun. Podle hejtmana Davida Ratha (ČSSD) je na vině bývalé vedení nemocnice.

„Minulé vedení kraje rozhodlo, že maximální cena za dostavbu areálu bude 1,2 mld. korun. To měla být konečná cena včetně DPH, protože tak byl sestaven i rozpočet kraje, který počítal s touto částkou,“ uvedl Rath.

„Bývalý management nemocnice ale vypsal soutěž a pojal tuto částku jako částku bez DPH, takže nyní chybí 200 miliónů korun. Ze strany bývalého vedení to považujeme za porušení kompetencí a pokus o podvod na kraji, protože věděli, že nemají zajištěné peníze na dostavbu ve výši 200 miliónů,“ dodal Rath.

Bývalé vedení kraje i nemocnice ale jeho slova zpochybnilo. „Překvapuje mě tato informace, protože samo nové vedení kraje navýšilo rozpočet na dostavbu asi o 260 miliónů korun,“ řekl Právu bývalý náměstek hejtmana pro zdravotnictví Josef Kantůrek (ODS). Podle něj se od počátku vědělo, že peníze na rekonstrukci kladenské nemocnice nebudou stačit. „Počítali jsme, že pokud bychom sehnali další peníze, pak by se pokračovalo s dalšími pracemi,“ dodal Kantůrek.

Jeho slova potvrdil také bývalý ředitel nemocnice Otakar Mareš. Ten pro ČTK uvedl, že původní projekt byl dokonce za 1,9 miliardy, ale práce vysoutěžili za 1,2 bez DPH, takže by čekal, že nějaké peníze zbudou. Bývalé vedení kraje navíc doplnilo, že po sobě zanechalo přebytek hospodaření 1,6 miliardy, z něhož se dostavba nemocnice mohla pohodlně uhradit, pokud by kraj neutrácel za proplácení zdravotnických poplatků nebo dopravu zdarma.

Přes svá tvrzení nepočítá zatím hejtman Rath s podáním trestního oznámení na bývalé vedení nemocnice v Kladně. „Asi bude problém dokázat jim úmysl, budou tvrdit, že se spletli. Nechceme jen plácnout do vody, trestní oznámení je móda, nechceme bez právníků rozhodnout, dokud nebude černé na bílém od právníků, zda to je trestný čin, nebo ne,“ dodal Rath.

Současné vedení kraje tak nyní bude hledat peníze, kterými by dostavbu nemocnice zaplatilo, aby mohla zrekonstruovaná sloužit od konce příštího roku. Rada proto odsouhlasila, že bude chybějící peníze postupně splácet.

„Budeme to řešit formou splátkového kalendáře, musíme najít peníze, protože chceme areál dostavět. Pokud by peníze nebyly, pak by se stavba zakonzervovala rozestavěná, což nechceme,“ doplnil hejtman.

Radek Plavecký, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?