Kraj odsunul verdikt o novém řediteli nemocnice

22. 2. 2011 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Pejchl nebo Adamec? Ve čtvrtek mělo být jasné, kdo z těchto dvou kandidátů zasedne do křesla ředitele kyjovské nemocnice. Není.


Krajská rada neměla nakonec tento bod vůbec na programu. Provizorium s Josefem Pejchlem jako pověřeným vedením nemocnice tak potrvá zřejmě ještě další dva týdny.

„Tento materiál nebyl předán do rady, protože nebyl projednán na úrovni grémia, které schvaluje jednotlivé materiály před jednáním,“ informoval o oficiální verzi odložení rozhodnutí krajský radní za oblast zdravotnictví Oldřich Ryšavý.

Podle něj může verdikt padnout na dalším plánovaném zasedání rady za téměř dva týdny, ale možná i o něco dříve. „Je možné, že se uskuteční ještě jedno jednání rady před nejbližším zastupitelstvem,“ uvedl Ryšavý. Jelikož zastupitelé jsou podle krajské úřední desky svolaní na 24. února, mohlo by rozhodnutí teoreticky padnout už tento týden.

Odsouvání ovšem dočasně dosazenému Pejchlovi komplikuje situaci. „Už jsem tady tři měsíce a stále nemohu dělat žádné větší změny, protože k nim nemám mandát, což je omezující,“ svěřil se. Práce s částečně svázanýma rukama je podle něj o to komplikovanější, že vychází na problematickou dobu akce Děkujeme, odcházíme.

Stále neexistuje záruka, že kyjovští lékaři, kteří jsou na odchodu, zůstanou. Těžko se pak podle jeho slov s omezeným mandátem vytváří krizové plány a zásady omezeného provozu za výjimečné situace. Zda je odsunutí výhodou pro jednoho, či druhého kandidáta, těžko předjímat. Nechtějí to ani oni. „To bych nechtěl komentovat. K tomu by se mělo vyjádřit krajské vedení,“ reagoval na zmíněný dotaz František Adamec.

Kdo ze zmíněné dvojice by měl být vhodnější, rozhodla už minulý týden výběrová komise. Pět z jejích devíti členů ukázalo na Pejchla, čtyři na Adamce. Vítězem z pohledu komise byl tedy dočasně dosazený šéf. Rozhodnutí padlo ale velmi těsnou většinou. I kdyby ne, krajská rada se rozhodnutím výběrové komise nemusí řídit, což také Hodonínskému deníku Rovnost Ryšavý minulý týden zdůraznil.

Kardiolog František Adamec momentálně pracuje ve vyškovské nemocnici, kterou dříve i vedl. Osm let řídil krajské nemocnice z pozice radního zodpovědného za zdravotnictví. Josef Pejchl také vedl nemocnici, tu v Havlíčkově Brodě.

Bylo to v období, kdy v zařízení řádil takzvaný heparinový vrah. Před příchodem do Kyjova pracoval jako krajský zmocněnec pro investice ve znojemské nemocnici.

Oba se ucházejí o místo, které uvolnil Igor Kalix. Ten vedl úspěšně nemocnici šest let. V listopadu na vlastní žádost odstoupil, oficiálně pro odlišný názor na koncepci vývoje zařízení, než jaký zastával zřizovatel, Jihomoravský kraj.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?