Kraj plánuje v Seči zřízení výjezdové zdravotnické stanice

19. 12. 2017 7:09
přidejte názor
Autor: Redakce
V Seči na Chrudimsku zřídí pardubické hejtmanství další výjezdovou stanici zdravotnické záchranné služby. Její zprovoznění se ale zdrží, kraj ještě nemá domluvené, kde bude sídlit, řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD).


Hejtman očekával, že stanice vznikne v budově hasičů ještě letos. Hasiči s tím ale nesouhlasí. Podle nich mají obě složky integrovaného záchranného systému jiný režim a sloučit oba provozy do jednoho objektu vhodné není. „Prostory pro záchranku tam jsou, je tam pokoj pro lékaře, záchranáře i garáž,“ řekl hejtman.

Pro kraj by zřízení zdravotnické stanice u hasičů vyšlo levněji, na úpravy prostor si vyčlenil půl milionu korun, nevyčerpanou částku proto převádí do příštího roku.

„Pro nás z toho vyplývají dvě věci, to znamená další jednání s hasiči, nebo postavit novou budovu na pozemcích města Seč,“ řekl hejtman. Pokud by se hejtmanství rozhodlo pro novou budovu, začne stavět nejspíš až v roce 2019.

Hasičská stanice je v Seči od roku 1996. Podle hejtmana v ní měla záhy být i policie a záchranáři, což se už nikdy neuskutečnilo. „Bohužel, záchranka se sem nesměřovala. Říkalo se tak za dva roky, v roce 1998. V roce 2000 vznikly kraje a dosud se nic nestalo,“ řekl starosta Seče Marcel Vojtěch (SNK - Sečská lilie). Město je podle něj připravené kraji zdarma převést pozemek blízko hlavní silnice.

Podle starosty je zdravotnická stanice v Seči nutná. Hlavně v létě je v regionu hodně rekreantů a i s místními obyvateli oblast čítá kolem 20.000 lidí. „To máte jedno město. Máme v katastru 1500 chat a 40 rekreačních zařízení, to není nikde jinde v kraji. A ještě tu jsou dva domovy důchodců,“ řekl Vojtěch.

Starosta se domnívá, že sanitky z Chrudimi, Skutče a Čáslavi nemohou splnit dojezdové časy. Nejezdí jen přímo do Seče, ale také přilehlých místních částí a dalších obcí a měst v okolí, do Třemošnice nebo Ronova nad Doubravou. S tím hejtman nesouhlasí. Díky tomu, že kraj má smlouvu se Středočeským krajem a do regionu zajíždějí zdravotníci z Čáslavi, sanitky jezdí k pacientům včas, uvedl.

Stanic krajské záchranné služby v předchozích letech přibývalo, nyní je výjezdních stanovišť 16, z toho dvě v Pardubicích. Naposledy bylo otevřeno stanoviště ve Skutči. Nové by se měly za 100 milionů korun vybudovat v Holicích, Pardubicích, Vysokém Mýtě a Chrudimi, kde jsou současné základny nevyhovující.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?