Kraj pokračuje v přípravách pronájmu novojičínské nemocnice

8. 9. 2011 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravskoslezští radní včera projednali podobu smlouvy o pronájmu zadlužené novojičínské nemocnice. Zdravotnické zařízení chtějí pronajmout společnosti Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka. Radní zároveň doporučili ke konci letošního roku zrušit příspěvkovou organizaci Nemocnice s poliklinikou v Novém Jičíně, a to právě z důvodu jejího pronájmu. ČTK o tom informovala mluvčí kraje Šárka Vlčková.


Krajští radní pod vedením hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) v přípravách pronájmu pokračují i navzdory dřívější kritice předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky, podle něhož pronájem nemocnice odporuje programu strany.

„Obecně pronájmy zdravotnických zařízení jdou proti programu strany (ČSSD), na tom jsme se shodli, nicméně tady není jiné řešení kromě tohoto nebo úplné zavření této nemocnice. Musíme přistoupit na menší zlo,“ řekl ČTK Palas.

Podle návrhu smlouvy by nemocnice mohla být pronajata už od ledna příštího roku, a to na dobu 20 let. „Smlouva zaručuje zachování struktury a rozsahu zdravotní péče v celé nemocnici včetně pracoviště ve Vítkově minimálně po celou dobu pronájmu,“ uvedla Vlčková.

Dodala, že smlouva dále zaručuje kontrolu Moravskoslezského kraje nad pronajímaným zdravotnickým zařízením a dává možnost rozhodovat o zásadních změnách v průběhu trvání nájemní smlouvy. Zároveň zaručuje stávajícím zaměstnancům, že nepřijdou o práci a budou převedeni na nájemce.

Obsah návrhu smlouvy ještě musí schválit zastupitelstvo. Poté co bude návrh smlouvy projednán v zastupitelstvu, rozhodne o uzavření smlouvy krajská rada. Smluvním partnerem kraje bude akciová společnost Radioterapie, která je stoprocentní dceřinnou společností Agelu.

Společnost Radioterapie se pak v připravované smlouvě zavázala investovat do rekonstrukce operačních sálů a anesteziologicko-resuscitačního oddělení 200 až 220 milionů korun.

Společnost Agel už v Česku, zejména v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, provozuje deset nemocnic a několik dalších zdravotnických zařízení. Jsou mezi nimi Vítkovická nemocnice v Ostravě nebo Nemocnice Podlesí v Třinci. S krajskou nemocnicí provozuje Agel v Novém Jičíně společně komplexní onkologické centrum. To vydělává, avšak nemocnice prodělává a má téměř 300 milionů korun závazků po lhůtě splatnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?