Kraj poslal pomoc do žatecké nemocnice: jeden milion korun

19. 5. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
V žatecké nemocnici mohou bouchnout šampaňské. A slavit a slavit. Oslavovat se bude vůbec první výraznější pomoc kraje zdravotnickému zařízení. Nemocnice by od kraje ráda viděla i další peníze, slíbené je má, ale kdy a jestli vůbec přijdou, zůstává otázkou. Kraj říká, že zatím nemá peníze.


Jeden milion korun včera získala žatecká nemocnice z Fondu hejtmanky Ústeckého kraje. Pořídí za něj velmi potřebný harmonický skalpel, a také ultrazvuk na gynekologicko - porodnické oddělení. „Jsme za dotaci samozřejmě moc rádi, je to první pozitivní krok kraje vůči nemocnici,“ přivítal finance na přístroje Petr Šmíd, předseda správní rady Nemocnice Žatec.

Hned ale také dodává, že pevně věří, že se nejedná o poslední pomoc od kraje. Nemocnice by totiž potřebovala daleko větší podporu. Původně vedení nemocnice žádalo o peníze na nové přístroje ve výši téměř čtyř milionů, nakonec skončilo u jednoho. „Původní žádost jsme přepracovali, z kraje nám bylo řečeno, že tolik peněz aktuálně není,“ vysvětlil snížení dotace Petr Šmíd.

„Máme ale příslib, že kraj se bude i nadále snažit žatecké nemocnici pomoci, takže věříme, že svým slibům dostojí a nezapomenou na nás. Rádi bychom získali ještě alespoň dva miliony korun na další přístroje,“ pokračoval předseda správní rady. Po pomoci z kraje totiž nemocnice volá dlouho, dosud to bylo hodně marné volání.

Hejtmanka přijela osobně

Slibovala i hejtmanka Jana Vaňhová, když včera v Žatci podepisovala smlouvy. „Bereme to jako začátek, chceme žateckou nemocnici podpořit. Uvidíme, jak se budou vyvíjet příjmy krajského rozpočtu. Až budou peníze, určitě znovu pomůžeme,“ říkala.

Vedení žatecké nemocnice argumentuje i tím, že kraj do svých nemocnic posílal v minulosti desítky milionů korun a žatecká nemocnice, která zajišťuje akutní péči pro celý okres Louny, nedostávala nic. Kraj se brání, že peníze do Krajské zdravotní, která spravuje pět nemocnic po celém kraji, dával jako vlastník. I ostatní nemocnice se mohou prý obrátit na své majitele.

Kdy, a zda vůbec nějaké další peníze z Krajského úřadu Ústeckého kraje přijdou, ale zůstává otázkou. Podle kraje nejsou peníze. „Rozpočet Ústeckého kraje nyní neumožňuje výraznou investiční podporu zdravotnických zařízení. Zvláštní prostředky na podporu nemocnic v kraji nejsou v rozpočtu vyčleněny,“ řekla na dotaz Deníku Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí Ústeckého kraje.

Podle ní by nemocnice měly své investiční potřeby hradit hlavně z příjmů od pojišťoven. Mohou podle Hanáčkové také využít evropské fondy. „Snažíme se získat peníze z dalších dotační titulů, budeme se snažit peníze získat také z Regionálního operačního programu, ale zatím nebyl vypsán vhodný program. Všechny prostředky budeme už směřovat do investic,“ dodal Čestmír Novák, ředitel žatecké nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?